Twee mensen samen
Knud Sønderby
Auteur:
Uitgegeven:
Zaandam, 2018
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
To mennesker mødes
Jaar van uitgave:
1932
Uitgever:
Gyldendal
Vertaald uit:
Deens
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-94-920682-2-4
EAN:
9789492068224
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
249 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: To mennesker mødes. - Gyldendal, ©1932.
Annotatie
In het Kopenhagen van de jaren dertig van de twintigste eeuw krijgen een student en een warenhuisverkoopster een relatie met elkaar, maar klassenverschillen blijken obstakels waardoor ze elkaar toch verlaten terwijl ze van elkaar houden.
Flaptekst
Knud Sønderby’s (1909-1966) tweede roman Twee mensen Samen (1932) speelt zich net als zijn debuut Midden in een jazztijd af in de jazztijd in het Kopenhagen van de vroege jaren dertig.

Twee mensen samen is Knud Sønderbys portret van de liefde tussen Kay en Kirsten. Hun relatie is gedoemd te mislukken, zelfs voordat deze echt is begonnen. Kaj Ruben, een jonge student medicijnen, leeft zijn leven in een compleet andere wereld dan Kirsten Bruun, die werkzaam is als verkoopster in een warenhuis. En waar Kaj is omgeven door schilders, schrijvers en studenten die een bohemien leven leiden waar ze niet hoeven na te denken over geld, leeft Kirsten, die zelfs nog bij haar ouders woont, onder arme arbeiders en mensen die net genoeg geld verdienen om rond te komen.

Twee mensen samen laat zien dat de liefde niet alleen eenvoudig is en toewijding vergt, maar ook dat die liefde gepaard gaat met twijfel en jaloezie.

‘Toen zijn tweede roman uitkwam, genoot Sønderby reeds de status van bestsellerauteur en werd hij vergeleken met F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway. In Twee mensen samen vond hij zijn pretentieloze maar toch scherpzinnige, poëtische stem om het gevoel van zijn generatie uit te drukken.’
– Jens Christian Grøndahl

Over Midden in een jazztijd:
Ontzeg u het genot van dit swingende boek niet.’
– Theo Hakkert

‘Onder zijn ogenschijnlijk eenvoudige vertelling, gaan vele lagen schuil, die poëtisch, beschouwend en cynisch tegelijk zijn.’
– Sofie Messeman in Trouw

‘Hij formuleert zijn zinnen zo levensecht dat je na een paar bladzijden in het hoofd van Peter Hasvig zit.’
– Cutting Edge
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen