Uitgebreid dagboek van het beleg van Groningen in 1672
Jan Drewes
Auteur:
Uitgegeven:
2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 januari 2019
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-94-021-2669-3
EAN:
9789402126693
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
96 pagina's
Met illustraties
Flaptekst
Tijdens het beleg van Groningen in 1672 hebben verschillende inwoners van die stad hun belevenissen op papier gezet. Daarin vertelden ze wat ze meemaakten toen troepen van niet alleen de bisschop van Munster, die zij 'Bombenberent' noemden, maar ook van de bisschop van Keulen en van de Franse koning Lodewijk XIV Groningen belegerden.
In dit "Uitgebreid Dagboek" komen enkelen van hen opnieuw aan het woord, soms zelfs op rijm, maar nu staan hun woorden in hedendaags Nederlands.
Omdat niet alleen de taal maar ook het leven in de voorbije 350 jaar aanzienlijk veranderd is, zijn die woorden waar nodig van een toelichting voorzien. Zo wordt het voor de lezer nog eenvoudiger zich in te leven in wat de inwoners van het steeds meer kapot geschoten Groningen moesten meemaken.
Daarbij zal ook te lezen zijn hoe Groningen het ontzet van 1672 voor een belangrijk deel aan zijn studenten te danken heeft.
Echter niet alleen voor (ex-)studenten, maar voor iedereen, waar dan ook, die zijn of haar hart aan Groningen verpand heeft, is dit boek onontbeerlijk, zeker wanneer je op 28 augustus weer eens 'in stad' komt of daar net van je vakantie bent teruggekeerd.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen