Ulrich Zwingli en de hervorming van Zwitserland
P. de Zeeuw
Uitgegeven:
Goes, 2016
Editie:
[Heruitgave]
Serietitel:
Historische verhalen voor jong en oud
Serienummer:
19
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Redactie:
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Hervormers (257.3)
NUR:
Geschiedenis (< 12 jaar) (212)
Codes
ISBN:
978-94-611-5086-8
EAN:
9789461150868
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
184 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Rugtitel: Ulrich Zwingli. - Oorspronkelijke titels: De schrijnwerker van Zürich. - Delft : W.D. Meinema, 1952 ; De schout van Soloturn. - Delft : W.D. Meinema, 1955.
Annotatie
Geromantiseerd levensverhaal van de Zwitserse hervormer (1484-1531).
Flaptekst
De schrijnwerker van Zürich is een goede vriend van dominee Zwingli. Hij vindt het erg dat dominee Keyzer door de rooms-katholieke woudkantons om het leven gebracht is en is het met Zwingli eens dat dit niet ongestraft kan blijven.

In Baden vindt in die tijd een twistgesprek plaats tussen gereformeerden en rooms-katholieken. Zwingli krijgt dagelijks verslag van wat daar besproken wordt. Aan de hand van de Bijbel helpt hij mee allerlei godsdienstige dwalingen te weerleggen.

Het lijkt uit te lopen op een oorlog met de katholieke woudkantons, maar op het laatste moment komt er verzoening. Zwingli is hier niet blij mee, want hij denkt dat het later toch op een gevecht zal uitlopen en dan zal het er voor de hervormden slecht uitzien.

Tijdens de slag van Kappel sneuvelt de dappere Zwitserse hervormer. Toch is de hervorming dan nog niet uitgewerkt. In Solothurn dreigt het op een gewapende strijd met de katholieken uit te lopen, maar de schout daar weet dat op dappere wijze te voorkomen.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen