Ver weg in Europa
de vrucht van hun arbeid
John Berger
Auteur:
Uitgegeven:
De Bilt, 2016
Editie:
Vierde druk
Serietitel:
Kritische klassieken
Serienummer:
no. 12. De vrucht van hun arbeid ; 2
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Once in Europa
Jaar van uitgave:
1987
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Pantheon Books
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-824546-1-1
EAN:
9789082454611
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
171 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Once in Europa. - New York : Pantheon Books, 1987. - 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : De Bezige Bij, 1988. - (De vrucht van hun arbeid ; 2) (BBLiterair).
Annotatie
Verhalen over de liefdes van eenzame dorpsbewoners in een uithoek van de Franse Alpen.
Flaptekst
Ver weg in Europa bestaat uit een serie liefdesverhalen tegen de achtergrond van het verdwijnen van het traditionele leven in een bergdorp. Berger toont zich daarbij een indrukwekkende notulist van de dood van een boerencultuur en vertelt zijn verhalen in een krachtige, beeldende taal. Hoewel alle verhalen een melancholische sfeer ademen, worden ze nergens sentimenteel en getuigen ze van Bergers compassie met zijn hoofdpersonen die onder vaak harde omstandigheden proberen te overleven.

John Berger ziet zichzelf vooral als verteller van verhalen. Volgens BerĀ­ger begint vertellen niet met het bedenken van een verhaal, maar met het luisteren ernaar. De verhalen uit Ver weg in Europa zijn dan ook geen beschouwingen van een buitenstaander, maar komen voort uit de gemeenschap waar hij als verteller deel van uitmaakt. Betweterij, moralisme en voorhoededenken is hem daarbij vreemd, als verteller is hij slechts degene die ervaringen doorgeeft. Dat doet hij in uitermate krachtige beeldende taal.

Ver weg in Europa behoort tot de meesterwerken van de laat 20ste eeuwse Britse literatuur.' - Hans Bouman in de Volkskrant
'Tegen de eenzaamheid en tegen de onverschilligheid van de natuur helpt alleen de liefde. Alle vijf verhalen zijn dan ook liefdesgeschiedenissen. En alle vijf zijn ze prachtig.' - Marjoleine de Vos in NRC Handelsblad

Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Eigen recensies Literatuurplein
Delen