Vincent van Gogh
de biografie
Steven Naifeh
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
31 oktober 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Van Gogh : the life
Jaar van uitgave:
2011
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Random House
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
c. 1850 - c. 1914 (736.7)
NUR:
Biografieën van kunstenaars (641)
Codes
ISBN:
978-90-351-3147-7
EAN:
9789035131477
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
1068 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Van Gogh : the life. - New York : Random House, cop. 2011. - Met bibliogr., lit. opg., reg.
Annotatie
Diepgravende, op vele onbekende bronnen gebaseerde biografie van Vincent van Gogh, met onder meer een nieuwe hypothese omtrent zijn dood die geen zelfmoord zou zijn geweest.
Flaptekst
Dit is de eerste serieuze, diepgravende biografie over Vincent van Gogh in meer dan 75 jaar. Een van de beroemdste kunstenaars aller tijden moest het tot nu toe stellen zonder gedegen beschrijving van zijn leven en werk. Het gelouwerde biografenduo Steven Naifeh en Gregory White Smith heeft deze ambitieuze taak op zich genomen - en met een subliem resultaat.

Over Vincent van Gogh doen veel verhalen de ronde; maar van al die verhalen is nooit duidelijk geweest of ze nu waar zijn of niet. Naifeh en Smith hebben gebruikgemaakt van alle bronnen waarop zij de hand konden leggen. Natuurlijk zijn er Van Goghs eigen brieven, maar ook vonden ze honderden ongepubliceerde brieven uit zijn familiekring, die veel vertellen over de dwaaltochten van de getroebleerde schilder, zijn vroege pogingen om een plaats in de wereld te veroveren, zijn intense relatie met zijn broer Theo, en zijn vertrek naar de Provence, waar een korte uitbarsting van ongekende productiviteit een aantal van de meest geliefde schilderijen ter wereld opleverde.

Maar ook Van Goghs diepe betrokkenheid bij literatuur en kunst komt aan de orde, zijn chaotische romantische avonturen, en de merkwaardige omstandigheden rond het pistoolschot dat hem op 37-jarige leeftijd het leven benam.

Naifeh en Smith vertellen Van Goghs levensverhaal buitengewoon levendig en met een diep psychologisch inzicht, dat een compleet nieuw beeld oplevert van dit unieke artistieke genie. Hun boek zal de definitieve biografie van de schilder blijken. Steven Naifeh en Gregory White Smith schreven verschillende boeken over kunst en andere onderwerpen, waaronder vier New York Times-bestsellers. Hun magistrale biografie Jackson Pollock. An American Saga won de Pulitzer Prize en was een finalist voor de National Book Award.
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Relevante links
Delen