Visie en attitude
respectvolle bejegening van mensen met een verstandelijke handicap : een praktijk- en discussieboek
Erik Bosch
Auteur:
Uitgegeven:
Baarn, 2002
Editie:
5e dr
Serietitel:
PM-reeks
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1994
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Opleiding en beroep (321.4)Sociale problemen van en zorg voor verstandelijk gehandicapten; algemeen (326)
NUR:
Orthopedagogiek (848)
Codes
ISBN:
90-244-1324-9
EAN:
9789024413249
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
160 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Verschijnt onregelmatig. - Ook o.d.t.: PM. - Vanaf zomer 2001 uitg.: Soest : Nelissen. - Voortz. van: Proces-materiaal. - 1e dr.: 1994. - Met lit. opg.
Annotatie
Handleiding voor hulpverleners om door zelfkennis beter om te gaan met verstandelijk gehandicapten.
Flaptekst
Visie op mensen met een verstandelijke handicap bepaalt in hoge mate de bejegening van hen. Met behulp van kernbegrippen en hulpverleningsmodellen wordt de in dit werkboek gepresenteerde visie verantwoord. Veel praktijkvoorbeelden brengen de visie tot leven.

Er wordt ingegaan op agressie, seksualiteit, dood, handelingsverlegenheid en de betekenis van gedrag. Dit mondt uit in een aantal vuistregels die als richtsnoer kunnen dienen in de omgang met mensen met een verstandelijke handicap, ongeacht hun niveau of aard van functioneren. De houding van de begeleider staat centraal. De kritische zelfreflectie voert de boventoon. De praktijkvoorbeelden, vragen, stellingen en opdrachten maken van dit boek een werkboek.

Dit boek is geschikt voor iedereen die in de omgang met mensen met een verstandelijke handicap zijn visie en attitude helder wil krijgen. Aan studenten mbo en hbo wordt een kader geboden; een zelfconfronterende kennismaking met mensen die een verstandelijke handicap hebben. Voor organisaties en instellingen is dit boek bruikbaar om hun visie - een belangrijk kwaliteitsinstrument - te toetsen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen