Volledige werken 1
Romans: Conserve, De tranen der acacia's
Willem Frederik Hermans
Uitgegeven:
Amsterdam, 2005
Editie:
2e dr
Serietitel:
Volledige werken van W.F. Hermans
Serienummer:
1
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Bezorging:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-234-1826-9
EAN:
9789023418269
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
788 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
1e dr. (luxe ed.): 2005.
Annotatie
Bundeling van de romans 'Conserve' en 'Tranen der acacia's' van de Nederlandse schrijver (1921-1995).
Flaptekst
Met de manuscripten van zijn eerste twee romans heeft de jonge Willem Frederik Hermans lang moeten leuren voor hij een uitgever vond. Dat had meer te maken met Hermans' onmiddellijke status als genadeloos polemist en met de 'expliciete' scènes in zijn werk dan met de kwaliteit van de manuscripten. Conserve, dat uiteindelijk verscheen bij het kleine uitgevershuis W.L. Salm & Co. en dat het fantastische verhaal bevat van de onvervulde liefde van de mormoonse Onitah voor haar halfbroer, is een talentvol, intrigerend debuut.

In De tranen der acacia's wordt virtuoos het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam en in Brussel beschreven: treffend en ontroerend, soms wreed, soms humoristisch.

Conserve en De tranen der acacia's bevatten, elk op eigen wijze, in de kiem de kern van Hermans' schrijverschap. De personages worden in vlijmscherpe, sardonische stijl op een dwaalspoor gezet in een chaotische, onbetrouwbare wereld. Het nawoord bij het eerste deel van de Volledige Werken, die bezorgd worden door het Huygens Instituut te Den Haag, beschrijft niet alleen de jarenlange zoektocht van de jonge Hermans naar een uitgever, maar ook hoe de schrijver Conserve later ingrijpend heeft omgewerkt en hoe hij meer dan veertig jaar minutieus bleef schaven aan De tranen der acacia's.
Literaire adressenbank
Uitgever
Interviews
Delen