Vriend & vijand
decadentie, ondergang en verlossing
Arnon Grunberg
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2019
Serietitel:
Nieuw licht
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
23 januari 2019
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Democratie (331.12)
NUR:
Filosofie algemeen (730)
Codes
ISBN:
978-90-446-3988-9
EAN:
9789044639889
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
19 cm
Omvang:
108 pagina's
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Schrijver Arnon Grunberg laat een hedendaags licht schijnen op het boek 'Het begrip politiek' van de overtuigde nazi Carl Schmitt (1888-1985).
Flaptekst
‘Volgens de Duitse denker Carl Schmitt is zonder vijandbeeld geen politiek mogelijk,’ schreven Coen Simon en Frank Meester aan Arnon Grunberg. Zij vroegen hem Het begrip politiek van Carl Schmitt (1888-1985) te lezen om na te gaan wat hij ons nu nog te zeggen heeft.
Hoeveel natiestaat hebben wij nodig? Hoeveel vijanden? Waartoe dient politiek? En is een samenleving zonder oorlog en geweld mogelijk?
Aan de hand van Schmitt en denkers als Walter Benjamin en Jacques Derrida probeert Grunberg antwoord te geven op die vragen.

‘Onze cultuur heeft de vegetarische slager voortgebracht en zal uiteindelijk ook de geweldloze oorlog produceren. Hoe die er precies uit zal zien is onduidelijk, maar Schmitts vermoeden dat die oorlog om de oorlog eens en voor altijd uit te roeien gruwelijk zal zijn lijkt me gerechtvaardigd,’ aldus Grunberg. Maar ook stelt hij dat er geen rechtvaardigheid kan bestaan als het geweld wordt afgezworen.

In Vriend & vijand legt Grunberg de vinger op zowel de zere plekken van de parlementaire democratie als de kritiek erop.
Vrienden en vijanden van deze democratie mogen dit essay niet aan zich voorbij laten gaan.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen