Vrijheidscolleges
vier lezingen over de actuele waarde van de four freedoms van Franklin D. Roosevelt
Hans Achterhuis
Uitgegeven:
2013
Serietitel:
FORUM reeks
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
17 september 2013
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Algemene sociale wetenschappen (741)
Codes
ISBN:
978-94-6236-009-9
EAN:
9789462360099
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21,6 cm
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
In 1941 formuleerde de Amerikaanse president Roosevelt vier vrijheden:
Freedom from Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech and Expression en Freedom of Worship. Sindsdien zijn steeds afspraken gemaakt over vrijheid: in verdragen, nationale wetten en (in)formele omgangsregels tussen burgers onderling en in hun relatie met de overheid. Afspraken over vrijheid scheppen ruimte, maar die ruimte vraagt ook om begrenzing. Vrijheid is zowel doen als laten.

In 2013 was Vrijheid spreek je af het thema van de Nationale Viering van de Bevrijding. Daarnaast werd 300 jaar geleden de Vrede van Utrecht getekend. Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar onderhoud vergt en continu bediscussieerd dient te worden, organiseerden FORUM, Bevrijdingsfestival Utrecht en Vrede van Utrecht een reeks Vrijheidscolleges. Wat is de actuele waarde van de Four Freedoms van Roosevelt? In deze bundel diepen vier gerenommeerde sprekers elk een van de Freedoms uit. Elke vrijheid wordt poëtisch geïllustreerd met een vrijheidsgedicht.

Abdelkader Benali is een internationaal bekroonde auteur van o.a. de roman Bruiloft aan zee, de Langverwachte en de Stem van mijn moeder.
Prof. dr. Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar Wijsbegeerte aan de Universiteit Twente en van 2011 tot 2013 was hij Denker des Vaderlands.
Kustaw Bessems is chef van Vonk, het achtergrond- en opiniekatern dat op zaterdag verschijnt bij De Volkskrant.
Prof. dr. Barbara Oomen is Dean van het University College Roosevelt in Middelburg en hoogleraar sociologie van de mensenrechten aan de Universiteit Utrecht.
De gedichten zijn geschreven door Chrétien Breukers, Ellen Deckwitz, Ruben van Gogh en Baban Kirkuki. Zij maken deel uit van het Utrechts Dichtersgilde.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen