Wandelen over de Bierkaai
bierhistorische gids van Utrecht
Kees Volkers
Auteur:
Uitgegeven:
Zaltbommel, 2006
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
SISO's:
Voedings- en genotmiddelenindustrie (385.4)Plaatsen; afzonderlijk (986.6)
NUR:
Regionale stadsgeschiedenis (693)
Codes
ISBN:
978-90-5994-165-6
EAN:
9789059941656
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
180 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. in opdracht van de Utrechtse Stichting voor Industrieel Erfgoed (USINE). - Met lit. opg.
Annotatie
Flaptekst
Wandelen over de Bierkaai
Bierhistorische gids van Utrecht
Kees Volkers
Dat Utrecht een belangrijke biernijverheid heeft gekend was tot nu toe een goed bewaard geheim. Toch heeft de Domstad in vroeger eeuwen zeker zestig brouwerijen geteld. De vertrouwde geur van mout moet eeuwen lang als een wee deken over de oude vestingstad hebben gehangen.
Vrijwel alle brouwerijen stonden aan de Oudegracht, waar het water recht-streeks uit de gracht in de bierketels werd geschept Bier was van groot belang voor Utrecht, niet alleen omdat het door iedereen dagelijks in grote hoeveelheden werd gedronken, maar ook voor de stedelijke economie, die voor een groot deel draaide op de inkomsten uit de bieraccijnzen.
De laatste brouwerij aan de Oudegracht, De Boog, werd in 1897 gesloten, weggeconcurreerd door de grote industri brouwers, die met hun Beijersche bieren de markt veroverden. Zoals brouwerij De Krans, die tot 1930 produceerde in een imposant gebouw aan de Croeselaan.
In deze gids wandelt Kees Volkers door de bierhistorie van de Domstad. Die wandeling voert voor een groot deel langs de schitterende Oudegracht, waar nog altijd sporen uit het bierverleden aanwezig zijn. Tussendoor wordt een uitstapje gemaakt de provincie in. Ondertussen vertelt de schrijver over de strijd van de gildebrouwers met kloosterbrouwers, thuisbrouwers en buitenbrouwers, de geleidelijke achteruitgang van de brouwnijverheid, de overrompeling door de Beijersche bieren, en de ondergang van de laatste brouwer in de 20e eeuw. Maar ook over de opmerkelijke revival van de bier-cultuur van de laatste decennia.lnmiddels telt Utrecht weer twee actieve brouwerijen, waaronder aan de Oudegracht!
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen