Wapenbroeders
Louis Paul Boon
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Serietitel:
Verzameld werk
Serienummer:
deel 7
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1955
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Politiek; overige landen (337)
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-295-3901-2
EAN:
9789029539012
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
315 pagina's
Bibliografische annotatie
1e druk: 1955.
Annotatie
Polemisch en satirisch geschrift in de vorm van het dierenepos over Reinaert de Vos, geschreven naar aanleiding van de breuk van de auteur met de Belgische communistische partij.
Flaptekst
Wapenbroeders is Louis Paul Boons hoogst eigenzinnige romanbewerking van de middeleeuwse verhalen over de vos Reinaert en de wolf Isengrimus. Boon begon eraan in de zomer van 1946. België was toen al bijna twee jaar bevrijd, maar van echte vrijheid en democratische vernieuwing kon men volgens de schrijver niet spreken. De maatschappij leek veeleer terug te keren naar de duistere tijd van voor de Tweede Wereldoorlog. Net als zijn middeleeuwse voorbeelden dat hadden gedaan, haalde Boon daarom de corrupte machthebbers van het toenmalige België genadeloos over de hekel.
De daaropvolgende jaren breidde Boon zijn satirische verhaal verder uit, waarbij behalve koning Leopold III en de Christelijke Volkspartij ook de Kommunistische Partij flink op de hak werd genomen. Het dierenverhaal kreeg zo een vlijmscherp, persoonlijk randje. Vervolgens gaf de ex-communistische schrijver zijn roman een existentiële twist. Want welke rol was er voor een mens zoals hij eigenlijk weggelegd in het leven? Mocht hij zich de nieuwe Reinaert voelen, die als kritische auteur het systeem altijd weer te snel af was en op die manier zijn vrijheid wist te behouden? Of zat in hem toch meer van die eeuwige loser van een Isengrimus?
Wapenbroeders was een van Boons favoriete eigen werken. Het is een onweerstaanbaar geestig boek dat met de jaren niets aan relevantie heeft ingeboet.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen