Wees onzichtbaar
grote letter uitgave
Murat Isik
Auteur:
Uitgegeven:
Deventer, 2018
Serietitel:
XL
Serienummer:
2294
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
18 juli 2018
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-463-2294-9
EAN:
9789046322949
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Grote letter uitgave:
Ja
Omvang:
338 pagina's
Extra pagina's:
3 banden (
Bibliografische annotatie
Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : Ambo|Anthos, 2017. - Met grote letters gedrukt.
Annotatie
Een Turkse jongen groeit met zijn zusje op in de Bijlmer in de jaren '80 en '90.
Flaptekst
Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig.
De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich 's avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam - als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert - groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks.

Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen