Wie heeft er wél een boek bij zich?
een jaar lang leraar op een ROC
Johan Goossens
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 september 2014
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Overige onderwerpen (487.9)
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-94-00-40019-1
EAN:
9789400400191
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
168 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Eerder verschenen in het Parool.
Annotatie
Flaptekst
‘Heb je ervaring?’ vraagt de manager. ‘Nee.’ ‘Een diploma?’ ‘Nee.’ ‘Aangenomen, je kunt morgen beginnen. Je hebt dertien klassen.’

Als cabaretier Johan Goossens leraar Nederlands wordt op een ROC in Amsterdam, proberen zijn nieuwe collega’s hem moed in te praten voor de eerste les: ‘Je moet het nooit persoonlijk opnemen!’ zeggen ze. ‘Je moet Hakim meteen apart zetten! En ga nooit met Sharyselle in discussie, want dan ben je verloren.’ ‘En als er iets is,’ drukken ze hem op het hart, ‘dan bel je gewoon de beveiliging...’

In Wie heeft er wél een boek bij zich? heeft Johan Goossens zijn ervaringen in de klas, waarover hij eerder schreef in zijn veelgelezen column in Het Parool, gebundeld. Het is een openhartig, geestig en ontroerend verslag van een jonge leraar die zich begeeft in het oog van de storm: voor de klas op een ROC in de Randstad.

Johan Goossens (1982) won het Groninger Studenten Cabaret Festival en maakte daarna de theatershows A-Boom!, Maandag en Leer mij de mensen kennen. Met deze laatste show, waarin hij ook vertelt over zijn ervaringen voor de klas, werd hij genomineerd voor de Neerlands Hoop-prijs voor het meest veelbelovende cabarettalent.
Video

Video: Iris Koppe en Bart Voorsluis

Toen het niet zo goed ging met de eigen programma’s van cabaretier Johan Goossens, moest hij er een baan naast nemen. Zo werd hij docent Nederlands in het beroepsonderwijs. Na een week had hij al in de gaten dat daar een programma in zat. En een boek: Wie heeft er wél een boek bij zich?, een bundeling van de columns in Het Parool over de cultuurshock die hij als leraar ervoer, over de nieuwe, multiculturele wereld die hij als provinciaal betrad.
Zonder humor red je het niet voor de klas. En je moet ook kunnen relativeren, al zijn er ook columns met pijnlijke verhalen, over leerlingen die echt door het noodlot worden getroffen. Het fijne aan columns voor hem is overigens dat er iedere week een deadline is. Je kunt niet eindeloos blijven schaven. Zo kun je in een jaar toch een boek schrijven.
Opname: Amsterdam, 9 september 2014.

Opnamedatum: 09-09-2014

Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen