World stress painting
Pieter van Oudheusden
Uitgegeven:
2014
Uitgeverij:
Verschijningsdatum:
7 juli 2014
(Overige) personen
Illustraties:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Monografie (kunst) (642)
Codes
ISBN:
978-94-91182-00-6
EAN:
9789491182006
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
31 cm
Omvang:
152 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Flaptekst
Sinds 2009 schildert Olphaert den Otter met enige regelmaat een World Stress Painting. Voor deze schilderijen op papier haalt hij zijn inspiratie uit de ons dagelijks confronterende nieuwsfoto's van rampen en catastrofes over de wereld. Aan de rampen die hij selecteert, is de oorzaak altijd terug te herleiden tot de steeds meer naar luxe verlangende mens. Het bijzondere in het werk van Olphaert is dat hij de mens juist niet in het werk laat zien, echter alleen maar het resultaat van zijn almaar groter wordende behoefte naar meer. Dat de schilderijen daardoor een vervreemdend karakter hebben en meestal ook als mooi worden ervaren, voegt een bijzondere lading aan het werk toe.

In zijn tekst 'De chaos, een orde onder voorwaarden' gaat Frits de Coninck, naar aanleiding van een reis met Olphaert, in op de World Stress Painting serie. Pieter van Oudheusden schreef speciaal voor dit boek zijn laatste verhaal met als titel 'Welkom in de vijfde kamer'. Het thema World Stress Painting en zijn persoonlijke omstandigheden stonden aan de basis van dit bijzondere verhaal.

In het boek zijn de eerste 150 werken uit de serie World Stress Painting afgebeeld. Olphaert den Otter werkt gestaag door aan deze serie waardoor een vervolg op dit bijzondere boek min of meer al in de maak is.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen