XY
Sandro Veronesi
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
29 april 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
XY
Jaar van uitgave:
2010
Plaats van uitgave:
Roma
Uitgever:
Fandango Libri
Vertaald uit:
Italiaans
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-446-1762-7
EAN:
9789044617627
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
336 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: XY. - Roma : Fandango Libri, 2010.
Annotatie
In een piepklein dorpje in de Italiaanse Dolomieten worden elf lijken aangetroffen van mensen die allemaal op verschillende wijze om het leven zijn gebracht.
Flaptekst
Op een wintermorgen worden drie inwoners van San Giuda, een afgelegen bergdorp in Noord-Italië, geconfronteerd met elf zwaar verminkte lichamen, alle door verschillende oorzaken omgekomen, en alle op hetzelfde tijdstip. Een dichte sneeuwbui heeft de plaats des onheils nog enigszins toegedekt. Niemand begrijpt wat er is gebeurd.
De tweeënveertig inwoners van San Giuda vallen ten prooi aan de toesnellende media. Van eenvoudige getuigen van een onbegrijpelijk kwaad worden zij de onvermoede hoofdfiguren van deze roman. En allen verliezen langzaam de greep op de werkelijkheid.
Don Ermete, die tot de eerste getuigen van het bloedbad behoort, kan zijn parochianen niet in de steek laten. Samen met Giovanna Gassion, een jonge psychiater die op de vlucht is voor een stukgelopen relatie, probeert hij deze verloren, weerbarstige mensen te redden. Don Ermete moet zich schrap zetten om zich staande te houden in de ijzig koude wind en toegang te krijgen tot de nederige woningen waar de waanzin ontkiemt.
X en Y, man en vrouw, geloof en wetenschap, ontmoeten elkaar in deze weergaloze, beklemmende roman. XY is een sublieme vertelling, waarin de dictatuur van de rede machteloos staat tegenover de absurde dans van het kwaad.
XY, de nieuwe roman van Sandro Veronesi, is een ongekende stap in een literaire carrière van formaat en dé grote Italiaanse roman van het jaar.

Sandro Veronesi (Florence, 1959) brak internationaal door met zijn grote roman In de ban van mijn vader. Hij ontving verschillende internationale prijzen voor zijn roman Kalme chaos, die in twintig talen werd vertaald.

Over Kalme chaos:

‘Een geraffineerde roman over het verschil tussen succes en geluk. (...) Veronesi heeft zichzelf overtroffen.’
trouw

‘Opnieuw een schitterende combinatie van pageturner en hoogstaande literatuur.’
vrij nederland

‘Veronesi laat zijn hoofdpersoon op adembenemende wijze geleidelijk alle grond onder zijn voeten verliezen. De roman leest als één groot bezweringsritueel (...). Een overrompelende roman, waarin Veronesi het volle palet van zijn talent heeft ingezet.’
het parool
Video

Literaire adressenbank
Uitgever
Interviews
Relevante links
Delen