Yournael van Cyberney
internetinkt van Alfred Birney : aangevuld met de top-1000 uit de Indische bellettrie
Alfred Birney
Auteur:
Uitgegeven:
Haarlem, 2001
Editie:
1e uitg
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 2001
(Overige) personen
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Literaire geschiedschrijving - Literaire kritiek (812)
NUR:
Literaire essays (323)
Codes
ISBN:
90-6265-499-1
EAN:
9789062654994
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
284 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Bundel polemische internetcolumns over de Nederlandse en Indische literatuur.
Flaptekst
In 2000 stond de Boekenweek in Nederland in het teken van 'Land van Herkomst - Schrijven tussen twee culturen'. Salman Rushdie werd gevraagd het boekenweekgeschenk te schrijven als eerste buitenlandse auteur. Met deze keuze werd voorbijgegaan aan de vele Nederlandstalige 'twee culturen-schrijvers'.
Voor Alfred Birney, zelf een tweede generatie Nederlands-Indische schrijver, die ook in Belgiƫ veel waardering krijgt, werd deze kwestie aanleiding voor zijn Yournael van Cyberney, dat in weekafleveringen op het internet werd gepubliceerd.

Het Yournael van Cyberney gaat vooral over de positie van de Nederlandstalige Indische letteren binnen de Nederlandse literatuur, van Multatuli en Couperus tot Jeroen Brouwers. En Alfred Birney beschrijft dat in de vorm van hilarische columns, ironische artikelen en lyrische essays, maar ook in enkele prachtige korte verhalen en via zijn levendige verslagen van zijn bezoek als schrijver aan conferenties in Amerika en Indonesiƫ.
Alleen al vanwege de toegevoegde "Top-1000 van de Indische Bellettrie" een onmisbare uitgave voor de liefhebbers van de Indische letteren.


'Ook de Nederlandse literatuur heeft zijn geheimen. Een van de best bewaarde heet Alfred Birney. Dit is uiterst verfijnd proza - tastbaar en tegelijk ongrijpbaar als water, een stille kracht in de Nederlandse literatuur.' - Standaard der Letteren
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen