Zink
David Van Reybrouck
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
22 maart 2015
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (948.1)
NUR:
Literaire essays (323)
Codes
ISBN:
978-90-5965-358-0
EAN:
9789059653580
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
19 cm
Omvang:
63 pagina's
Bibliografische annotatie
Uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2016. - Met literatuuropgave.
Flaptekst
'Daar zit Emil, een oude man van 42, verkleumd, onder een deken, hoestend. Vijf nationaliteiten heefthij gehad, en hij was niet eens verhuisd.'

Meer dan een eeuw lang hedden Nederland, België en Duitsland een gemeenschappelijk buurland: Neutraal-Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1816 tot 1918 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), eigen postzegels (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had (in het Esperanto nog wel). Het was iets minder dan drieënhalve kilometer groot. Men vond er zink, stokerijen, cabaretten, bordelen, smokkelaars, filantropen en bossen.

In zijn Boekenweekessay Zink vertelt David Van Reybrouck, aan de hand van de onwaarschijnlijke lotgevallen van één bewoner, het merkwaardige verhaal van dit vergeten landje. Meer dan een accident d’histoire roept het de vraag op wat de grote geschiedenis met gewone mensen doet.
Video
Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen