Zo is het genoeg
Wislawa Szymborska
Uitgegeven:
Breda, 2013
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Wystarczy
Jaar van uitgave:
2012
Uitgever:
Wydawnictwo a5
Vertaald uit:
Pools
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO:
c. 1880 - heden (875)
NUR:
Poëzie (306)
Codes
ISBN:
978-90-445-2663-9
EAN:
9789044526639
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
61 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Wystarczy. - Wydawnictwo a5, cop. 2012.
Annotatie
Gedichten en dvd met gefilmd portret van de Poolse dichteres (1923-2012).
Flaptekst
Dankzij haar transparantie en lichtvoetigheid toont Szymborska zich in Zo is het genoeg opnieuw een ware filosofe, die het belangrijker vindt om vragen te stellen dan om deze te beantwoorden. De openheid van haar vragen is telkens weer een uitnodiging aan de lezer, die daar gretig en met groot gemak op ingaat. De eenvoud van haar begeesterde poëzie bezorgde haar wereldwijd een groot en divers leespubliek. Trefzeker, verrassend maar altijd discreet, rondt zij in deze bundel haar oeuvre af.

De bijgesloten documentaire Einde en Begin - Een ontmoeting met Wisawa Szymborska is een reis die gebaseerd is op informele ontmoetingen met de dichteres in Polen, en op een aantal van haar belangrijkste gedichten. Szymborska heeft haar privéleven altijd zorgvuldig afgeschermd en sinds de toekenning van de Nobelprijs leefde ze zelfs in afzondering. Dat regisseur John Albert Jansen tot twee keer toe bij haar mocht filmen was dan ook uniek. Hij leerde haar kennen als een even gedistingeerde als schalkse en humoristische oude dame.

Wisawa Szymborska (Polen, 1923-2012) studeerde taal- en letterkunde aan de universiteit van Kraków. Ze werkte als redacteur bij een literair tijdschrift en begon in de jaren vijftig te publiceren. Gaandeweg werd ze de populairste dichter van Polen.
In 1996 werd Szymborska bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur. Bij De Geus verschenen eerder haar bundels Dubbele punt en Hier.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen