Hersenstormen
de ziekte van Parkinson en de raadselen van het brein
Jon Palfreman
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
30 januari 2016
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Brain storms : the race to unlock the mysteries of Parkinson's Disease
Jaar van uitgave:
2015
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Farrar
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Ziekte van Parkinson (606.14)
NUR:
Gezondheid algemeen (860)
Codes
ISBN:
978-94-600-3057-4
EAN:
9789460030574
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
256 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Brain storms : the race to unlock the mysteries of Parkinson's Disease. - New York : Farrar, Strauss and Giroux, 2015. - Omslag vermeldt: Hersen stormen.
Annotatie
Overzicht van de ziekte van Parkinson in het verleden en van de huidige stand van zaken betreffende onderzoek en behandeling.
Flaptekst
Zeven miljoen patiënten wereldwijd, zeventigduizend in Nederland. De ziekte van Parkinson is even raadselachtig als ingrijpend. Het is een ziekte die veel inzicht biedt in de enorme complexiteit van de hersenen: bepaalde hersencellen sterven langzaam af, waardoor beweging, uiterlijk en gedrag veranderen. Er bestaan nog geen medicijnen tegen, maar doktoren, onderzoekers en patiënten zijn aanhoudend op zoek naar manieren om deze onvoorstelbaar verreikende ziekte te genezen.

De Amerikaanse wetenschapsjournalist Jon Palfreman schreef met Hersenstormen niet alleen een toegankelijke, wetenschappelijke reis door het internationale hersenonderzoek van dit moment - waarin doorbraak en terugslag elkaar afwisselen in het offensief om de ziekte te overwinnen -, hij brengt ook de belevingswereld van de parkinsonpatiënt heel dichtbij. Palfreman verzamelde talloze ervaringen en verhalen van 'parki's': van de balletdanseres die haar lichaam met een truc weer vrij kan laten bewegen tot de 'frozen' patiënt die geen meter loopt, maar verbluffend moeiteloos kan fietsen. Zij spreken openhartig met Palfreman omdat hij weet waarover hij het heeft: enige tijd geleden werd bij hem zelf parkinson vastgesteld.
Nooit eerder verscheen een boek dat met zo veel inzicht, gevoel, precisie en kennis van zaken zowel de persoonlijke kant van Parkinson als de laatste stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek beschrijft.
Ook de Nederlandse arts Bas Bloem speelt een rol in Hersenstormen. Zijn organisatie, ParkinsonNet heeft inmiddels al ruim 2700 professionals aan zich weten te binden, en met ParkinsonTV weet hij een grote groep patiënten te motiveren om hun ziekte zo lang mogelijk te bevechten.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen