Zwavelwater
de geschiedenis van Adriaan Stoops kuuroord in Zuid-Duitsland
Reinjan Mulder
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2019
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
16 april 2019
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
1945- (945.6)21e eeuw (945.7)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-244-2342-2
EAN:
9789024423422
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
213 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Persoonlijk verslag van een speurtocht (vanuit jeugdherinneringen) naar de geschiedenis van het kuuroord Bad Wiessee in Beieren, gebouwd door een Nederlander en ooit geliefd bij nazileiders.
Flaptekst
Een historische zoektocht in de traditie van Frank Westerman: persoonlijk van stijl met een autobiografische invalshoek.

In de zomer van 1966 beleefde Reinjan Mulder, zeventien jaar oud, met zijn eindexamenklas een idyllische vakantieweek in Haus Jungbrunnen, een monumentaal chalet aan de Beierse Tegernsee. Later ontdekte hij dat dit chalet het decor was van een veelbewogen Nederlands-Duitse geschiedenis. Haus Jungbrunnen werd in 1926 gebouwd door de schatrijke Nederlandse mijningenieur Adriaan Stoop, die in Beieren naar olie kwam boren, maar in plaats daarvan een bron van geneeskrachtig zwaveljodiumwater vond. Al snel ontstond er een populair Nederlands kuuroord, en in de jaren dertig vestigden ook vooraanstaande nazi's als Himmler zich langs het meer. Hitler kwam er roeien met zijn perschef Max Amman. In het plaatselijke Kurhotel lichtte Hitler tijdens de beruchte Nacht van de Lange Messen persoonlijk SA-voorman Ernst Röhm van zijn bed, om voorgoed met hem af te rekenen. Een intrigerend verhaal over de genius loci, de geest van een Nederlandse plek in Zuid-Duitsland.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen