Heil mijn collega Hitler
Column door Rodaan Al Galidi (18 september 2018)
Mein Kampf in het Nederlands. Hitler heeft nu een uitgever en ISBN-nummer. Helaas voor de liefhebber van Hitler is de eerste druk al uitverkocht (volgens mij sneller dan de eerste druk van Goede mannen, het meest recente boek van Arnon Grunberg. En het boek kwam op de derde plek binnen in de Boeken Top 10, Arnon Grunberg stond op nummer 5.) Ik geloof dat zelfs de vierde druk al is besteld.

Eigenlijk kwam deze bijbel van haat op zijn juiste tijd. De neonazi´s en rechts-extremisten hebben het nodig, niet de darmen van Hitler hebben ze nodig, of zijn halve snor, maar wel zijn hoofd. En daar komt zijn hoofd terug, op achthonderdzesenvijftig pagina´s, goed gecorrigeerd, in gebonden editie, prachtig gedrukt, op mooi papier van de leukste bomen. Zo mooi gemaakt dat het boek meer kost dan een boek van welke Nederlandse schrijver ook in de afgelopen tien jaar.

Als het hoofd van Hitler tijdens de vorige eeuw zestig miljoen mensen het leven kostte, is het nu wel wat minder prijzig: zijn hoofd in deze nieuwe druk kost €49,99. Voor €49,99 kun je met Hitler naar bed of op vakantie. Ja, ja, ik weet het, ook giftige boeken moeten gelezen worden, maar ik vind het lijken op verkrachting, als het maar veilig met condoom wordt gedaan.

Ik herinner me dat ooit een Noorse dichter in een tekst uit de Bijbel het woord ´kruis´ veranderde in ´strop´. Eén woordje maar, in een tekst uit een heilig, prachtig poëtisch boek dat oproept tot vrede. Hij gaf het aan een paar mensen te lezen, en die vonden het meteen een dodelijk boek, want het heiligde de strop. Als de Bijbel met één woord dodelijk wordt, als een woord al zo´n groot verschil kan maken, hoe zit dat dan met Mijn strijd?

Nu even naar de tekst van de uitgever over het boek: 'Mein Kampf werd in binnen- en buitenland gerecenseerd en gelezen, maar door vrijwel niemand serieus genomen. Ten onrechte, want zelden was een politicus zo openhartig over zijn bedoeling als Adolf Hitler.' Hitler, mijn collega-auteur zou heel blij moeten zijn met zo´n uitgever. Kijk naar de woorden, serieus genomen, politicus, ten onrechte, zijn bedoeling. En dat zielige woord: openhartig.

Hoe treurig dat de hel altijd met nieuwe drukken voor nieuwe lezers komt, en de hemel nog steeds onverkrijgbaar is, niet eens in eigen beheer uitgegeven, en met nog steeds dezelfde oude saaie lezers.
Delen
Koppelingen
Personen
Boeken
Meer columns
Oude demonen, nieuwe goden Door Annelies Verbeke (03-12-2018)
Literatuur en handen Door Rodaan Al Galidi (14-11-2018)
De val / Pech / Smithy Door Annelies Verbeke (02-11-2018)
Lang leve het KNIR! Door Rodaan Al Galidi (17-10-2018)
Een vleesgeworden Alice in Wonderland Door Annelies Verbeke (01-10-2018)