De andere stem (Theater)
13-02-2018 van 20:00 tot 21:30 uur
Locatie:
Stadsschouwburg Nijmegen
Keizer Karelplein 32h
6511 NH Nijmegen
+31(0)24 322 11 00
http://www.keizerkarelpodia.nl/
Organisatie:
Beschrijving:
Een man in een schaars gemeubileerd appartement met onuitgepakte verhuisdozen. Hij telefoneert met zijn ex. We horen alleen wat hij zegt. Hoe de vrouw aan de andere kant van de lijn reageert, kunnen we alleen afleiden uit zijn antwoorden en reacties.

De breuk was radicaal en abrupt, zo lijkt het. De man wil vooruit en heeft professionele zorgen rond een wereld in crisis. Hij probeert praktisch te blijven en wil de boedelscheiding netjes afhandelen. De onzichtbare vrouw lijkt het veel moeilijker te hebben, maar dat is slechts schijn. De toon van het gesprek verandert snel. Gaandeweg wordt duidelijk dat de geliefden reeds meermaals hebben getracht een punt achter de relatie te zetten. Beide partners blijken erg beschadigd uit de liefdesgeschiedenis te zijn gekomen. Het telefoongesprek wordt een levenslijn.

Aan de basis van De andere stem staat de monoloog La voix humaine van Jean Cocteau. Het stuk is een klassieker en heeft sinds 1930 vele roemrijke opvoeringen gekend, als toneelstuk en als opera. Daarnaast werd het verfilmd. Ook TA heeft het stuk sinds 2009 op het repertoire staan. Toen Ramsey Nasr La voix humaine zag, stelde hij Ivo van Hove onmiddellijk voor om een antwoord te schrijven: zijn weerwoord van de man.

Zes jaar later maakt Nasr deel uit van het TA­-ensemble én speelt hij de rol van de man in het door hem geschreven stuk. Waar Cocteaus theatermonoloog het tragische relaas van één vrouw schetst, benadrukt deze nieuwe tekst het onontwarbare verbond van een koppel dat wanhopig tracht los te komen van elkaar maar daarin niet slaagt.

Informeer voor de definitieve aanvangs- en eindtijd bij het theater zelf.
Meer informatie: TA.

Delen
Koppelingen