De eendimensionale mens – Herbert Marcuse (Evenementen)
16-04-2018 van 20:00 tot 21:30 uur
Locatie:
de Rode Hoed - Oosterhuiszaal
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
+31(0)20 638 56 06
http://www.rodehoed.nl/
Organisatie:
de Rode Hoed
Keizersgracht 102
Amsterdam
Beschrijving:
Volgens Herbert Marcuse zijn we enkel bezig met het bevredigen van valse behoeftes en hebben we last van consumptiedwang. Maar hoe zit het met de hedendaagse kritische burger of zijn we enkel consumenten geworden?

Bucketlist filosofie

Bij alle hippies in de jaren zestig van de vorige eeuw stond het in de kast: De eendimensionale mens van de Duits-Amerikaanse filosoof Herbert Marcuse. In het boek bekritiseert Marcuse de consumptiemaatschappij die volgens hem leidt tot een schijnvrijheid. De mens is geen betrokken, kritische burger meer, maar een consument die alleen geïnteresseerd is in het bevredigen van ‘valse’, materiële behoeften.

Het boek is jarenlang niet gelezen en bijna vergeten, maar steeds meer jongeren trekken het uit de kast van hun ouders of grootouders. Zag Marcuse het toch goed? Zijn we koopverslaafde zombies geworden met louter interesse in stedentrips en smartphones?

Op maandag 16 april gaan we het hebben over De eendimensionale mens van Herbert Marcuse, een klassieker over schijnvrijheid, consumentisme en valse behoeftes. René Boomkens zal die avond het boek nog eens uit de doeken doen, Hans Schnitzler (Kleine filosofie van de digitale onthouding) gaat in op de rol van technologie in het smoren van het kritisch bewustzijn. Teun van de keuken tot slot buigt zich over het doorgeschoten consumentisme dat leidt tot reclame die (soms gevaarlijke) onzin verkoopt - zoals bijvoorbeeld over vitaminepillen - of kalfsleverworst zonder kalfslever...

Café open 19.30 uur.
Toegang: € 11,-, CJP/studenten/ Stadspas/65+: € 8,50.
Meer informatie en kaarten bestellen: Rode Hoed.