De Literaire Hemel: Marijke Schermer, Bennie Roeters en Petra Teunissen (Evenementen)
13-10-2017 van 20:30 tot 22:30 uur
Locatie:
Café De Amer
Amen 20
Amen
Organisatie:
De Literaire Hemel
De Hulst 5
Roden
Beschrijving:
Vandaag start de Literaire Hemel het 17e seizoen. Als vanouds worden drie schrijvers geïnterviewd door Albert Haar en Annette Timmer.

Marijke Schermer is roman- en toneelschrijver en artistiek directeur van Oostblok, theater in Amsterdam-Oost. Ze groeide grotendeels op in Groningen. In haar tweede roman Noodweer schetst ze een scherp en meedogenloos portret van een vrouw die zich vastdraait in goede bedoelingen en de onwil zich door een trauma in de luren te laten leggen. ‘Dat de roman hard aankomt, heeft behalve met de secure opbouw van het drama te maken met de menselijkheid van de personages,’ aldus Marja Pruis.

Bennie Roeters publiceerde eerder scenario’s, theaterteksten en vier romans, waarvan Gagarins Engelen bekroond werd tot Beste Groninger Boek van 2010. Nu heeft hij zich verdiept in Tjerk Vermaning, die in 1987 in Assen overleed. Vermaning was een selfmade expert die met zijn vondsten in de jaren zestig en zeventig de geschiedenis van ons land met duizenden jaren verlengde. Hij was zeer eigengereid, wat hem in conflict bracht met de gevestigde orde. En hij was bereid alles op te offeren, zijn vrouw en dochter, om zijn gelijk te bewijzen. In Tjerk koppelt Roeters zijn leven aan dat van de wetenschapper Hermen Hermsen (Tjalling Waterbolk).

Petra Teunissen schreef Voor ’t gewone leven ongeschikt. Een biografie van Clare Lennart. De schrijfster was een authentieke figuur met een complexe persoonlijkheid. Haar romans, zoals De ogen van Roosje en Serenade uit de verte, werden tijdens haar leven door een breed publiek gelezen en bewonderd, maar drongen slechts gedeeltelijk door tot de ‘officiële letterkunde.’ ‘Je zult zien als ik dood ben, zijn ze me zo vergeten,’ zei Clare Lennart. En inderdaad is haar oeuvre, waaronder twee Boekenweekgeschenken, columns en ook kinderboeken, snel in de vergetelheid geraakt. In haar proefschrift maakt Petra Teunissen duidelijk hoe het komt dat zij is onderschat. Het boek kreeg vier sterren in de Volkskrant.Presentatie: Albert Haar en Annette Timmer.

Zaal open om 20.00 uur.
Toegang: € 15,-. Wilt u zeker zijn van een plaats reserveert u dan per e-mail: info@literairehemel.nl.