De Taal Voorbij #31: Fear of the Image (Evenementen)
14-09-2017 van 20:00 tot 21:30 uur
Locatie:
Pakhuis De Zwijger - Studio
Piet Heinkade 179
1019 HC Amsterdam
020 624 63 80
http://www.dezwijger.nl/
Organisatie:
Pakhuis De Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam
Beschrijving:
Een geplaagde relatie: over de interactie tussen tekst en beeld in strips.

Beeld en tekst kunnen het in de praktijk goed met elkaar vinden. Hoe komt dat toch? Aan de hand van de strip, een symbiose van beeld en tekst, gaan we die relatie ontleden. Eeuwen geleden werden de wegen van woord en beeld bruut gescheiden en ze ontwikkelden zich los van elkaar tot grote hoogten. Maar de strip laat zien dat de liefde tussen woord en beeld ook heel groot kan zijn. In de strip wordt de ultieme verwevenheid van woord en beeld als heel natuurlijk en vanzelfsprekend ervaren. De strip lijkt de ideaaltypische manifestatie van beeldtaal te zijn. Misschien juist daarom dat de strip zoveel weerstand opriep.

Dát de interactie goed werkt is evident. Maar hóe de interactie werkt tussen taal en beeld is de vraag.

Analyse van de strip helpt ons meer inzicht te krijgen in de werking van beeldtaal. Gezien de enorme omvang, groei en impact van beeldtaal in hedendaagse media op websites – televisieprogramma’s, tijdschriften, e.d. – is het onderzoek naar de tekst/beeldcombinaties van strips een belangrijk onderzoeksterrein. Met dank aan de strip.

Striponderzoekers en oprichters van Amsterdam Comics, Erin La Cour (Vrije Universiteit Amsterdam) en Rik Spanjers (Universiteit van Amsterdam) analyseren met ons de beeldtaal in strips.

Meer informatie en reserveren (aanbevolen): Pakhuis de Zwijger.
Delen