Fascinatie voor Persepolis (Tentoonstellingen)
20-10-2017 - 06-05-2018
Locatie:
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
+31(0)71 516 31 63
http://www.leidseschouwburg.nl/
Organisatie:
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Beschrijving:
De tentoonstelling Fascinatie voor Persepolis gaat over Europese reizigers, fotografen en archeologen die in de voorbije eeuwen de ruïnes van Persepolis bezochten.

De nieuwsgierigheid naar deze antieke monumenten ontstond in de veertiende eeuw, toen handelaren en diplomaten de verre reis naar het zuiden van Iran gingen ondernemen. Persepolis is zonder twijfel een van de meest fascinerende archeologische sites uit de antieke wereld. Het Perzische paleiscomplex maakt nog steeds een overweldigende indruk op elke bezoeker die voor het eerst de grootse afmetingen en schoonheid van de monumenten ziet.

Tekeningen, gravures, teksten, foto’s en objecten
U ziet in deze expositie tekeningen, gravures, boeken, teksten en foto’s die in de afgelopen eeuwen zijn gemaakt door reizigers, fotografen en archeologen. Deze documentatie levert tot op de dag van vandaag een fascinerend inzicht in de belangstelling voor Persepolis. Enkele objecten illustreren de verhalen, zoals een bijzondere camera met reisuitrusting uit 1858 en een aantal originele zakjes met vondsten van de eerste opgravingen in 1931. Niet alleen de periode tot aan de eerste archeologische opgravingen komt aan bod, maar ook het werk van de vroegste onderzoekers en archeologen van nu, evenals de verhalen van een Iraanse familie die generaties lang vlak bij de antieke stad heeft gewoond.

Stad van de Perzen
Het waren de oude Grieken die in de tijd van Darius (522-486 voor Christus) de stad zo noemden: Persepolis, ofwel 'stad van de Perzen'. De stad is aangelegd op een groot terras dat gedeeltelijk uit de rots is gehouwen en uit drie niveaus bestaat. Het paleiscomplex werd grotendeels in de tijd van Darius I (522-486 v. Chr.) en Xerxes I (483-465 v. Chr.) gebouwd. Persepolis wordt beschouwd als een kroonjuweel van de Perzische architectuur, maar verenigt ook kunststijlen en technieken van andere culturen, zoals die van het antieke Egypte, Assyrië, Klein-Azië en Griekenland.

Meer informatie en aanmelden: RMO.
Delen