Huis van het boek eert Quentin Blake, illustrator van Sjakie, Matilda en de GVR (Tentoonstellingen)
06-10-2018 - 03-03-2019
Locatie:
Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
+31(0)70 346 27 00
http://www.meermanno.nl/
Organisatie:
Museum Meermanno | Huis van het Boek
Prinsessegracht 30
Den Haag
Beschrijving:
Middels deze tentoonstelling krijgt de bezoeker een beeld van het complete oeuvre van de wereldberoemde illustrator Quentin Blake die zijn grote bekendheid verwierf door de samenwerking met Roald Dahl.

Quentin Blake
Blake (16 december 1932) debuteerde op 16-jarige leeftijd in het Engelse striptijdschrift Punch. Sinds 1960 illustreert hij (kinder)boeken die hij in nauwe samenwerking met talloze auteurs heeft gemaakt. Hij schreef ook zelf boeken. Blake gunt de bezoeker in deze tentoonstelling een kijkje in zijn hoofd; hij legt stap voor stap uit hoe hij op basis van een tekst een illustratie maakt. Op de tentoonstelling zijn daarom naast veel originele tekeningen ook foto’s, illustraties, miniaturen en zetwerk te zien, aan de hand hiervan legt Blake zijn werkproces uit.

Roald Dahl
De samenwerking met Roald Dahl begon met de illustraties van De reuzenkrokodil in 1978. De twee werkten samen tot Dahls overlijden in 1990. In de tussenliggende jaren illustreerde Blake o.a. Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De heksen en De Grote Vriendelijke Reus. Boeken die door kinderen over de hele wereld in hun hart zijn gesloten. De tekeningen van Blake zijn volgens Dahl de eigenlijke reden achter het immense succes van de boeken, hij zei daarover: ‘Het zijn eerder nog Quentins tekeningen dan mijn eigen beschrijvingen die figuren als de GVR, Bulstronk, meneer Griezel en de Opperheks tot leven hebben gebracht.’

Randprogrammering en buiten het museum
Behalve vele doe-activiteiten in de tentoonstelling organiseert het museum ook verschillende workshops en lezingen. In diverse bibliotheken in heel Nederland zijn gedurende 1,5 jaar Quentin Blake-presentaties te zien.

Meer informatie: Meermanno.
Delen
Koppelingen
Personen