International Literature Festival Utrecht 2018 (Evenementen)
15-09-2018 - 29-09-2018
Locatie:
Verschillende locaties
Utrecht
Organisatie:
Het Literatuurhuis
Oudegracht 237
Utrecht
Beschrijving:
In november 2017 werd Utrecht benoemd tot Unesco City of Literature. Op deze bekroning van de rijke literaire historie van de stad volgt nu de logische volgende stap: een internationaal literatuurfestival dat maar liefst twee weken zal duren. Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) combineert bestaande succesformules zoals de Nacht van de Poëzie met fonkelnieuwe programmaonderdelen. De eerste editie van dit jaarlijks terugkerende festival vindt plaats op verschillende locaties in Utrecht.

Het nieuwe festival wordt geprogrammeerd en geproduceerd door Het Literatuurhuis en brengt een mix van wereldklassiekers tot literaire thrillers en young adult tot poëzie.

Het ILFU begint op het Uitfeest Utrecht met onder meer een boekenmarkt op het Vredenburg en eindigt met De Nacht van de Poëzie. In de tussenliggende weken vinden optredens plaats van zowel schrijvers en dichters als muzikanten en theatermakers. In de afgelopen jaren wist Het Literatuurhuis grote internationale namen te strikken zoals Michel Houellebecq, Nick Cave, Paul Auster, Michael Palin en PJ Harvey. In de komende periode wordt bekend welke Nederlandse en buitenlandse schrijvers voor het ILFU naar Utrecht komen en start de kaartverkoop van de verschillende onderdelen.

Dit jaar met o.a. de Britse auteur Julian Barnes, de Italiaanse schrijver/documentairemaker Paolo Cognetti en de Britse historicus Sir Antony Beevor. Verder nog de Amerikaanse schrijvers Lisa Halliday, Ottessa Moshfegh en Brad Watson. Nederlandse schrijvers, dichters, vertalers en artiesten die tijdens het festival optreden zijn onder meer Anna Enquist, Ingmar Heytze, Tom Lanoye, Hans Boland, broeder dieleman, Hanneke van der Heijden, Mirjam van Engel, Marente de Moor, Frank Westerman, Jaap Robben, Nora Fischer, Tim Fransen, Peter Zantingh, Akwasi, Ellen ten Damme, Mirko Schäfer, Dan Hassler Forest, Kerim Göçmen, Jolle Demmers, Willem Dieleman, Daniel Samkalden. Maar ook Salman Rushdie en John Irving vereren het festival met hun aanwezigheid. In totaal zullen meer dan 100 schrijvers en artiesten uit verschillende landen op het podium staan tijdens het ILFU.

Literatuur is overal
Talloze Netflix-series, films, theaterstukken en composities zouden zonder literatuur niet bestaan, popmuzikant Bob Dylan kreeg de Nobelprijs: literatuur kent vele verschijningsvormen. Daarom werkt Het Literatuurhuis samen met uiteenlopende partners als TivoliVredenburg, het Nederlands Film Festival en de Stadsschouwburg Utrecht om een zo veelzijdig mogelijk programma samen te stellen.

Het ILFU 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, het Nederlands Letterenfonds, VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, K.F. Hein Fonds, Utrecht Marketing en het Lira Fonds.

Meer informatie: IFLU.