Jan Rosseel Back-up (Tentoonstellingen)
02-12-2017 - 18-02-2018
Locatie:
Stroom Den Haag
Hogewal 1-9
2514 HA Den Haag
http://www.stroom.nl/
Organisatie:
Beschrijving:
Fotograaf en ‘visual storyteller’ Jan Rosseel (Brussel, 1979) presenteert met Back-up zijn fascinatie voor ons geheugen met een serie nieuwe werken. Vanuit iconische beelden als '9/11' of het ‘napalm meisje’ onderzoekt Jan Rosseel de logica van visuele media en de betrouwbaarheid van ons geheugen.

Wat herinneren we van collectieve gebeurtenissen? Kunnen we in de huidige tijd met zoveel beeldproductie nog geschiedenissen vergeten? In welke vormen wordt ons geheugen voor de toekomst bewaard? En wat maakt een beeld iconisch? Al 5 jaar voert Jan Rosseel artistiek onderzoek met deze vragen als uitgangspunt. Eerst tijdens een kunstenaarsfellowship ingesteld door de Akademie van Kunsten en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) dat Rosseel in 2015 als eerste ontving. Vervolgens stonden dezelfde vragen ook centraal tijdens een serie van Lunch For Thought-gesprekken die Jan Rosseel organiseerde samen met de Brakke Grond. Tijdens de lunchgesprekken sprak hij met wetenschappers, filosofen, sociologen, maar ook kinderen, over herinneringen en de invloed van de media hierop.

Drieluik
De resultaten van Rosseels onderzoek komen bijeen in de solo-expositie Back-up, een bijzonder expositietraject waarbij de kunstenaar nieuw werk maakt dat hij vervolgens over een periode van anderhalf jaar doorontwikkelt en tijdens drie opeenvolgende tentoonstellingen presenteert, met telkens een andere focus: in de Brakke Grond in Amsterdam (focus: media), Museum Dr. Guislain in Gent (focus: psyche) en Stroom Den Haag (focus: politiek).

Meer informatie: Brakke Grond.
Delen
Koppelingen
Personen