Oedipus (Theater)
16-05-2018 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
Stadsschouwburg Amsterdam
Leidseplein 26
1017 PT Amsterdam
+31(0)20 624 23 11
http://www.stadsschouwburgamsterdam.nl
Organisatie:
Beschrijving:
Koning Oedipus is de perfecte tragedie. In het spoor van vele voorgangers regisseert Robert Icke – die eerder in Londen op schitterende wijze de Oresteia herschreef – een eigentijdse, vrije bewerking van eigen hand.

In Thebe heerst de pest. Volgens het orakel is de stad verdoemd doordat de moord op de vroegere koning Laïos ongestraft is gebleven. Zijn opvolger Oedipus wil het zwaar lijdende volk hiervan bevrijden. Hij leidt persoonlijk het onderzoek. Oedipus staat niet voor zijn proefstuk. Eerder loste hij het raadsel van de sfinx op. Vastberaden draait hij elke steen om. De uitkomst is verwoestend: tot ieders ontsteltenis – niet in het minst die van hemzelf – blijkt Oedipus zelf de schuldige te zijn.

De bekendste tragedie van Sophocles is het eerste verhaal over schuld en boete. Maar hoe schuldig is Oedipus eigenlijk? Van zijn vermeende ouders is hij weggevlucht toen het orakel voorspelde dat hij zijn vader zou doden en zijn moeder zou huwen. De hem onbekende Laïos heeft hij gedood uit zelfverdediging. Jokaste kreeg hij ten huwelijk nadat hij Thebe van de sfinx had bevrijd. Wat valt hem te verwijten? Oedipus heeft gedaan wat hij kon om aan het noodlot te ontkomen. De ontstellende conclusie is dat het allemaal niets uitmaakt: zijn levensloop ligt vast en gestraft wordt hij toch.

Oedipus’ zoektocht zit vol verrassende wendingen. Dat maakt de afwikkeling ervan tot een bloedstollende thriller. Wie kijkt onbewogen toe als iemand die onverzettelijk naar de waarheid graaft zijn eigen ondergang tegemoet gaat? Oedipus is veel meer dan het verhaal van een man die ziende blind is geweest. De eeuwenlange aantrekkingskracht is en blijft de herkenbaarheid van zijn lot: het bestaan is kwetsbaar. En dat het bijna onmogelijk is ons leven en geluk in eigen hand te houden.

Informeer voor de definitieve aanvangs- en eindtijd bij het theater zelf.
Meer informatie: TGA.
Delen
Koppelingen