Read My World 2017 (Evenementen)
12-10-2017 - 14-10-2017
Locatie:
De Tolhuistuin, Tuinhuis
Tolhuisweg 5
1031 CL Amsterdam
http://www.tolhuistuin.nl/
Beschrijving:
Vijfde editie van het internationale literatuur festival Read My World.

Read My World is het internationale literatuurfestival van Amsterdam. Voorbij de waan van de dag onderzoekt Read My World de grens tussen literatuur en journalistiek, tussen hier en daar – en vestigt de aandacht op alles ertussen.

Na de Arabische wereld (I), de Caribische regio (II), Zuidoost-Azië (III) en Oekraïne, Polen en Wit-Rusland (IV) staat het festival dit jaar in het teken van Black USA.

Met Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten houdt de wereld haar adem in en zijn de ogen meer dan ooit gericht op Amerika. De keuze voor Black USA werd gemaakt in een periode dat het presidentschap van een vastgoedmagnaat en reality-tv-show presentator ondenkbaar scheen. De politieke partij Artikel1 bestond nog niet, de discussie over white privilege was nog niet dagelijks terug te zien op opinie- en cultuurpagina’s van de grootste kranten en magazines. Het publieke debat spat uit elkaar van de fascinerende stemmen, soms eindeloos subtiel, soms razend militant. Toch sluimert het natuurlijk al veel en veel langer: de onvrede over uitsluiting, etnisch profileren bij de politie, het gebrek aan mensen van kleur op invloedrijke posities in media en bij andere poortwachters zoals fondsen, uitgeverijen en theaters. De jaarlijks terugkerende zwarte-piet-discussie is misschien wel het meest breed gedeelde en zichtbaar symptoom van de kramp waarin Nederland zich bevindt.

De keuze voor Black USA werd ingegeven door de observatie dat in Nederland een grote groep mensen (zwart en wit) zich identificeert met het zwarte Amerikaanse gedachtegoed. In de populaire cultuur, in de academische wereld, in de literatuur.

Curatoren dit jaar: Maurice C. Ruffin (romanschrijver en auteur van korte verhalen, New Orleans) en Shantrelle P. Lewis (curator, historica en documentairemaker, Philadelphia).
Met o.a. Morgan Parker, Darnell L. Moore, Kleaver Cruz, Kristina Kay Robinson, Brittney Cooper, Rickey Laurentiis, Kataalyst Alcindor en Jamey Hatley.

Meer informatie: Read My World.
Delen