Aalst
Dit is de geboortestad van één van Vlaanderens grootste schrijvers, Louis Paul Boon (1912 - 1979), maar ook de stad waar de priester Pieter Daens leefde en Jan de Lichte geëxecuteerd werd. Beiden figureren in het werk van de schrijver. Zowel Pieter Daens of hoe in de 19e eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht (1971) als De bende van Jan de Lichte (1957) beschrijven de sociale geschiedenis van een stad, streek, volk en tijdperk.

Foto: voormalig lederbedrijf Schotte, dat veelvuldig voorkomt in de boeken van Boon.

Museum
In het Stedelijk Museum op de Oude Vismarkt 13 zijn twee zalen gewijd aan L.P. Boon. De diverse aspecten van Boons creatieve persoonlijkheid komen er aan bod, zowel zijn literaire werk als zijn affiches, collages, foto's, schilderijen, sculpturen en tekeningen.
Voor openingstijden van het museum zie hier.

Fietsroutes
In de omgeving van Aalst zijn twee fietsroutes uitgezet: een Boontocht-Noord en een Boontocht-Zuid. Beide routes beschrijven een grote lus langs allerlei plekken die in de geschiedenis van de streek, en dus ook in Boons leven en werk een rol hebben gespeeld. Wie graag de Kapellekensbaan wil zien, kiest voor de zuidroute.

Nog een fietsroute op Routeyou brengt u langs de Kapellekensbaan, en neemt en passant nog wat locaties mee uit De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst (in 1972 geboren in Aalst). Het is een fietsknooppuntenroute die start en eindigt bij Café Las Vegas in Nieuwerkerken (5 km westelijk van Aalst).

Laatst gewijzigd: 22-2-2018

Naar de overzichtspagina