Alkmaar
"Joost Zwagermans geboortestad Alkmaar vormde het decor van zijn boek De buitenvrouw. Tijdens deze route doe je plekken aan die een rol speelden in het boek en ontdek je een paar heel bijzondere musea."
De titel van het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd. Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Alkmaar wordt vertegenwoordigd door Joost Zwagerman.
Literaire Fietsroute over de Westfriese Omringdijk
Op nog geen 25 kilometer van Amsterdam ligt de Westfriese Omringdijk. Dit 126 kilometer lange lint is een historisch en landschappelijk fenomeen, een wonder van menselijke hand. Voor een tocht over deze dijk zijn vier fietsroutes uitgezet, die gericht zijn op een aantal literaire en landschappelijke hoogtepunten.
Op de eerste route, van Alkmaar naar Schagen, vindt u de gedichten van Bram Vermeulen, de jongens van de Bontekoe en ziet u hoe de inpoldering van de Zuiderzee schrijvers inspireerde. Lees ook de citaten van bekende en minder bekende schrijvers zoals Harry Mulisch, Margreet van Hoorn, René Appel en Jan Luyken.
Bij het uitzetten van de fietsroutes is gebruik gemaakt van het Fietsknooppunten netwerk. De complete fietsroute kan men downloaden van de website van de Westfriese Omringdijk. Let daarbij op de routes getiteld Literair landschap Route 1 t/m 4

Met Berthe door literair Alkmaar
Literaire helden in Alkmaar? Ze zijn er, maar je moet ze weten te vinden. Berthe kent de historische en literaire plekjes en de bijbehorende wetenswaardigheden over Tesselschade Roemers Visscher en de 19e eeuw van Truitje Toussaint, Hofdijk en Nicolaas Beets. Tijdens een interessante en verrassende wandeling van ongeveer anderhalf uur door het centrum van Alkmaar volgt u ook de sporen van de schrijvers uit de 20e eeuw en 21e eeuw, H.C. ten Berge, Joost Zwagerman en Simone van der Vlugt. Bekijk Berthes website voor meer informatie.

Beatlesmuseum
Niet ver van het Alkmaarse station is sinds kort het Beatles museum gevestigd. U vindt er foto's, teksten, LP's, singles, en ook bijzondere geluids- en beeldopnamen van het beroemde viertal, dat slechts eenmaal in Nederland optrad, in 1964, niet ver van Alkmaar in een veilinghal in het dorp Blokker.
Het museum is een particulier initiatief. Het omvat de grootste privécollectie over deze populaire groep, die ook gezegend was met de nodige literaire kwaliteit. Het is gevestigd in de Pettemerstraat 12A. Voor meer informatie, zie de website van het museum.

Laatst gewijzigd: 22-2-2018

Naar de overzichtspagina