Arnhem
Een mooi moment om kennis te maken met literair Arnhem is het jaarlijkse literatuurfestival getiteld De geest moet waaien. Het vindt altijd plaats in de laatste week van mei, georganiseerd door de Wintertuin, een literair productiehuis dat gevestigd is in Nijmegen. De festivalvoorstellingen vinden plaats op poppodia, in theaters, musea, de bibliotheek en andere culturele instellingen in de binnenstad van Arnhem. Daarnaast is er programmering op de campus van de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ.

Ook het jaarlijkse festival Nieuwe Types (juni) wordt sinds 2015 georganiseerd door Wintertuin.

Schrijvers uit Arnhem
De Arnhemse schrijver die gedurende zijn leven misschien wel het meeste stof deed opwaaien, was Johnny “The Selfkicker” van Doorn. Hij groeide er op en begon daar al op jonge leeftijd met zijn performances.
Nu is het plein waar hij graag optrad - tussen de Arnhemse vestigingen van Vroom & Dreesmann en de Kijkshop, recht tegenover de bekende cultuurtempel Musis Sacrum - al een hele tijd omgedoopt in Johnny van Doornplein. Ook is ter ere van hem een monument geplaatst op het Brouwersplein (achter V&D).
Na het overlijden van Johnny van Doorn in 1991, nam het productiehuis de Wintertuin het initiatief voor een tweejaarlijkse ’Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren’. De prijs werd toegekend aan onder meer Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Spinvis, Tom Lanoye en Bart Chabot.
Meer informatie over Johnny van Doorn is te vinden in het Biografisch Woordenboek Gelderland.

Arnhem is ook de stad waar Herman Koch geboren werd, maar slechts woonde tot zijn tweede jaar. De lezer van zijn boek Eindelijk oorlog kan zich al wandelend door de stad, afvragen waar Herman Kochs weerzin tegen Arnhem vandaan komt. In ieder geval had Jean Dulieu, bekend van zijn jeugdboeken over Paulus de Boskabouter daar geen last van. Wellicht waren de bossen rond Arnhem zijn grote inspiratiebron. Hij woonde er in ieder geval een groot deel van zijn leven.

Ook Marcel van Roosmalen, geboren en deels getogen in Arnhem, is de stad (en voetbalclub Vitesse) zeer toegewijd, met de nodige mitsen en maren natuurlijk. Lees bv. Geen brug te ver, dat geheel aan zijn geliefde stad gewijd is, maar ook in zijn andere boeken is Arnhem nooit ver weg.

Wie nog meer wil weten over literair Arnhem kan proberen het boekje Van Jan Cremer tot Herman Koch op de kop te tikken. Het is geschreven door Arnold Jansen op de Haar en nog wel tweedehands verkrijgbaar.
Of bekijk de website van boekhandel Hijman Ongerijmd. De pagina Arnhem in de literatuur bevat verwijzingen naar schrijvers die Arnhem een plek gaven in hun verhalen en gedichten. Daarnaast besteedt de website aandacht aan de literaire activiteiten in deze stad.

Het hoofdstuk dat Reinildis van Ditzhuyzen schreef voor 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd biedt een aardige introductiewandeling en anders is er in het wandelboek van Bert van Dorsten Schrijverspad Veluwezoom nog wel een hoofdstuk over Arnhem te vinden.

Storytrail - Stadswandeling door Arnhem met een verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Het is een leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Arnhem, zie de website van Storytrail.

Poëziepad
Poëzieliefhebbers kunnen terecht in het fraaie Park Immerloo in Arnhem-Zuid (foto links). In het park is sinds 21 maart 2015 het eerste Poëziepad in Arnhem gerealiseerd. Het initiatief voor dit Poëziepad komt van wijkbewoners rondom het park. Arnhemse dichters hebben gedichten ingestuurd met als thema ‘Het Park’. Daaruit zijn door een onafhankelijke jury 12 gedichten gekozen. Op 12 locaties worden deze gedichten op kunstige wijze gepresenteerd. U kunt de route beginnen bij alle ingangen van het park, waar borden staan waarop de exacte locaties van de gedichten zijn aangegeven.

En tenslotte: vanuit Arnhem is het niet ver naar Velp, het dorp waar Jan Siebelink zoveel voetstappen heeft liggen. Voor meer informatie: zie Velp.

Laatst gewijzigd: 11-8-2017

Naar de overzichtspagina