Ascona
Ascona is een kleine toeristenplaats, gelegen aan de noordzijde van het Lago Maggiore. Wie er nu naartoe gaat heeft vaak geen weet van zijn geschiedenis, die het vooral te danken heeft aan de Monte Verità - Berg der Waarheid, tegelijkertijd de berg der kunst.

Enno van der Eerden (1956) beschrijft in Ascona - bezield Paradijs hoe de Duitse schrijver Hermann Hesse in het jaar 1907 een kuur onderging op deze rots boven Ascona, waarna het plaatsje al spoedig uitgroeide tot het twintigste-eeuws toevluchtsoord voor alternatievelingen, schrijvers, schilders politieke vluchtelingen, kunstenaars, gelukzoekers en natuuraanbidders uit heel Europa. Op de idyllisch gelegen Monte Verità wendden ze zich af van de materialistische samenleving en predikten ze een heilzaam bestaan van vegetarisme, geheelonthouding, naturisme en een eenvoudig leven in de natuur. Wat hen bond, was hun zoektocht naar vrijheid en inspiratie. Velen hoopten in deze vreedzame oase hun zelfbedachte paradijs te kunnen verwezenlijken.

Buiten Herman Hesse, streken dus ook andere Europese beroemdheden hier neer, zoals de schrijvers Erich Maria Remarque, Thomas Mann, James Joyce en Hugo Ball, de psychiater Carl Jung, de danspedagoog Rudolf von Laban, en de veelzijdige schilders Alexej von Jawlenski, en El Lissitsky. Ook tal van Nederlanders kwamen er: de schrijvers Adriaan Roland Holst, Arthur van Schendel, Albert Helman, Hendrik Marsman, Frederik van Eeden, politicus Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de schilders Otto van Rees, César Domela (lid van De Stijl), en Rie Cramer.

Enno van der Eerden is journalist en redacteur bij de Stichting 1940-1945. Hij publiceerde eerder over kunstenaarskolonies in Vrij Nederland, HP/De Tijd, En France en De Parelduiker. In het VPRO programma De Avonden vertelt hij over zijn fascinatie voor de bijzondere plaats die Ascona hierbij inneemt.
Op 10 juli 2011 schonk OVT ook aandacht aan de geschiedenis van de stad Ascona. Dit programma is nog te beluisteren via de website van Geschiedenis 24.

Ascona – bezield Paradijs werd uitgegeven door Geert Lubberhuizen in de Het Oog in 't Zeil Stedenreeks.

Laatst gewijzigd: 9-3-2018

Naar de overzichtspagina