Augsburg
Bertholt Brecht, in Augsburg geboren op 10 februari 1898 en gestorven op 14 augustus 1956, was een zeer veelzijdig schrijver / kunstenaar. Hij schreef theaterstukken, vertellingen, gedichten en drie romans, maar ook theoretische, kritische, politieke en filosofische beschouwingen. Hij werkte mee aan films als schrijver van draaiboeken en regieassistent, componeerde liederen en zong. Vanaf zijn 15e liet hij al in het openbaar van zich horen!
Brecht wilde graag de bestaande grenzen tussen de verschillende vormen van kunst overschrijden, een samenspel creëren. In zijn opera’s rekte hij het traditionele genre op, in zijn theaterstukken klonken liederen.

Brecht Festival
Sinds 2010 wordt in Augsburg jaarlijks, rond Brechts geboortedag, het Brecht Festival gevierd. De eerste jaren ging de aandacht vooral uit naar zijn kwaliteiten op het terrein van film, muziek en politiek. In 2013, met als het thema De jonge Brecht, viel de schijnwerper op zijn eerste jaren als dichter en toneelschrijver en in 2014, was het thema Die 20er Jahre. Er werd gepoogd een verbinding te leggen tussen de heikele politieke vraagstukken van de jaren direct volgend op de Eerste Wereldoorlog en de huidige tijd.
Voor meer informatie over het festival in 2017 (3-12 maart): Brecht Festival.

Brechthaus
Wie liever in een ander jaargetijde een bezoek brengt aan deze stad, kan altijd terecht in het Brechthaus, een klein museum in zijn geboortehuis. Brecht heeft er echter niet lang gewoond, want toen hij twee jaar oud was is de familie verhuisd naar de Bleichgasse 2 am Oblatterwall.

Laatst gewijzigd: 5-12-2016

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Wereldkaart