Baarn
Baarn ligt in Het Gooi, een regio die dankzij de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874, een creatieve broedplaats werd voor schrijvers, schilders, wereldverbeteraars en dichters. Het werd ook een populaire streek voor veel Tachtigers.
Ronny Boogaart en Eric de Rooij maakten de fiets- en wandelgids Het beste mijner paradijzen. Daarin volgen zij vooral twee van hen, Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel. De wandel- en fietstochten in deze literaire reisgids voeren langs de laatste resten van Van Eedens utopie, de kolonie Walden in Bussum, en in Hilversum langs locaties uit de jeugd van Van Deyssel. In Baarn loopt de route langs het monumentale huis dat Van Deyssel cadeau kreeg van zijn vrienden, maar waar hij diep ongelukkig was. Onderweg ontmoet u ook volop andere schrijvers en dichters: Louis Couperus, Willem Kloos, Herman Gorter en Carry van Bruggen, maar ook tijdgenoten met een vergeten oeuvre. Welke dichter wurgde zijn vrouw met een laken? Wie speelde graag cricket? En waarom trok de schrijver Adriaan van Oordt in zijn hut op Walden middeleeuwse kleren aan?
Dit boek is wellicht nog verkrijgbaar bij een boekhandel in Bussum, en anders nog wel tweedehands verkrijgbaar, of te leen. Zie ook de website van de uitgever.

Cees Nooteboom
"Aan de rand van Baarn ligt Kasteel Groeneveld. Drie eeuwen geleden liet de rijke vrijgezel Marcus Mamuchet deze buitenplaats als zomerverblijf bouwen. Cees Nooteboom werkte hier in 1958 aan een bundel vol korte verhalen."
De titel van het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd. Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (caf├ęs, campings, musea etc.)
Baarn wordt vertegenwoordigd door Cees Nooteboom.

Laatst gewijzigd: 23-01-2017

Naar de overzichtspagina