Bergen aan Zee
De aantrekkingskracht van Bergen aan Zee
Al sinds het begin van de 20e eeuw was Bergen een plaats waar veel schrijvers en kunstenaars zich thuis voelden. Zij werden aangetrokken door de rust en ruimte van de brede lanen en het vele groen en putten daar hun inspiratie uit. De artistieke stroming in de schilderkunst die hieruit voortvloeide wordt ‘de Bergense School’ genoemd en werken uit deze stroming zijn o.a. te bekijken bij Museum Kranenburgh. Nog steeds wonen er veel kunstenaars in het dorp en zij stellen hun werk tentoon in de galerieën en het kunstenaarscentrum.

Ook schrijvers voelden en voelen zich aangetrokken tot dit dorp. Nescio kwam er graag, evenals Karel en Gerard van het Reve. Werumeus Buning, Herman Gorter en Elly de Waard hebben er gewoond (uiteraard niet tegelijkertijd) en Adriaan van Dis werd er geboren en bracht er zijn kindertijd door. Jan en Annie Romein verbleven er veel in de zomer en legden daar de basis voor hun boek Lage landen bij de zee.

Roland Holsthuis
Aan de rand van Bergen staat het A. Roland Holsthuis (foto links), het is het voormalige woonhuis van de dichter. Sinds 2002 is het voor schrijvers, dichters en literair vertalers mogelijk dit huis gedurende een kalendermaand te huren als werkplek. Velen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt, waaronder Annie van Gansewinkel, Anton Dautzenberg, Joost Zwagerman en Ester Naomi Perquin: 'Elke week wijdde ik er mijn radioverhaal voor het VPRO-programma De avonden aan. Aan de tuinhekgluurders bijvoorbeeld. [...] Het huis is fijn.'
Voor meer informatie: Roland Holsthuis.

Wandelingen
Kees de Bakker en Wil Janssen probeerden te bezien wat de aantrekkingskracht was van de lange Noordhollandse dorpsketen langs de duinen en stelden een fiets/wandelroute van 15 kilometer samen door Schoorl, Groet en Camperduin (alle inmiddels onderdeel van de gemeente Bergen), als onderdeel van het boek Hier schijnt de zon (Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin- Van Bernlef tot Reve. Dit boek is het vervolg op Hier scheen ’t geluk bereikbaar (Schrijvers over Bergen, Van Gorter tot Van Dis), waarin drie andere routes door Bergen beschreven worden.
De literaire route langs Groet, Schoorl en Camperduin is ook te vinden op de wandelwebsite.
Later verscheen nog Hier is het paradijs niet verloren, waarin wederom schrijvers aan het woord zijn over Bergen, gevolgd door een beschrijving van een wandeling.
Sinds 2015 organiseert Uitgeverij Conserve in de zomer geregeld literaire wandelingen door Groet en Schoorl.

Dan knarsen de kooltjes onder mijn schoenen
Adriaan van Dis groeide op in Bergen aan Zee, waar toen nog de stoomtram reed van Alkmaar naar Bergen. Een wandeling langs villa’s en hotels brengt de schrijver oude herinneringen en de huidige lezer/wandelaar vooral een vakantiegevoel. De wandeling is te vinden in 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd. Dit boek bevat van elk van de 52 schrijvers een korte biografie en een beschrijving van een wandeling door het dorp, de stad of streek van zijn jeugd, afgesloten met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Foto rechts: villa Het Hof.

Fridoline's Literaties
Wandel mee met Fridoline door Bergen en ontdek wat de band is van belangrijke Nederlandse dichters met dit kunstenaarsdorp. Een bijzondere wandeling langs huizen waar grote Nederlandse dichters gewoond, gelogeerd of gewerkt hebben. Fridoline vertelt over hun leven en hun werk en terwijl u luistert naar hun mooiste gedichten zullen zij voor u tot leven komen. U loopt gedurende 1½ uur langs het monumentale museum, veel typisch Bergense huizen maar ook door het Bergerbos. Een wandeling vol variatie met tenslotte een verrassing.
Deze wandeling is op aanvraag. Groepsgrootte: maximaal 18 personen, kosten € 10,- per persoon. Minder dan vijf personen betalen een groepsprijs van € 45,-. Bij voldoende belangstelling is er elke eerste vrijdag van de maand om 16.00 uur een wandeling waar men zich op individuele basis voor op kan geven.
Meer informatie: www.fridoline.nl

Laatst gewijzigd: 27-02-2015

Naar de overzichtspagina