Bodenwerder
De Baron von Münchhausen heeft echt bestaan. Hij werd als Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen in 1720 geboren in Bodenwerder, Duitsland en overleed in dezelfde plaats in 1797. Hij heeft als kapitein enkele veldtochten tegen de Turken meegemaakt en vertelde daar de meest onwaarschijnlijke verhalen over: zo vloog hij door de lucht op een kanonskogel, reed hij op een in tweeën gehakt paard en trok hij zichzelf aan zijn eigen haar uit een moeras. Hij zou overal geweest zijn, in Rusland, op zee, op de maan en wat al niet.
Zijn verhalen (of althans de verhalen die naar men veronderstelde van hem afkomstig waren!) werden onder de titel Avonturen van Baron von Münchhausen voor het eerst te boek gesteld door Rudolf Erich Raspe (1736 – 1794), een Duits schrijver, geoloog, kunsthistoricus en avonturier.
De heldenverhalen, hoe absurd ook, bleven zeer geliefd, en ze worden nog steeds in bloemlezingen uitgebracht, o.a. in een bekroonde bewerking van Nicolaas Matsier uit 2010.

Fietsen of wandelen
Bodenwerder ligt aan de Weser, ongeveer 60 km ten zuiden van Hannover. Vanaf het station is ter ere van de gezellige opschepper een korte fietsroute (13 km) uitgezet.

Ook te voet valt er het nodige te bekijken. Op de website van Bodenwerder (hoofdzakelijk Duitstalig) vindt u informatie over het Münchhausen-museum en andere hoogtepunten in het oude, historische centrum.
En mocht u op een zondag in de buurt zijn, denk dan eens aan de tweewekelijkse zondagse Münchhausenmusicals. Deze liveoptredens zijn gratis te bezoeken in de maanden mei tot oktober.

Münchhausenprijs
In dezelfde website is ook informatie te vinden over de Münchhausenprijs, ingesteld door de deelstaat Nedersaksen waar Bodenwerder deel van uit maakt. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die zich onderscheiden in het fantasierijke, humoristische en onderhoudende gebruik van de Duitse taal. In 2005 ontving de Nederlandse entertainer Rudi Carrell deze prijs.

Laatst gewijzigd: 3-11-2014

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart