Bougival
In Bougival (departement Yveline), zo’n 20 km ten oosten van Parijs, had de grote Russische schrijver Ivan Toergenjev (1818 – 1883) een buitenhuis (datsja, zie foto). Hij vertoefde er vaak en graag, als hij niet op reis was door Europa. Hij bracht er ook de laatste jaren van zijn leven door, dicht in de buurt van zijn grote liefde, de zangeres Pauline Viardot.

Het huis, dat op een heuvel dichtbij de Seine ligt, werd in 1874 gebouwd in een half Russische / half Zwitserse stijl. Toergenjev schreef er nog een aantal belangrijke romans en ontving er de grote schrijvers en kunstenaars van zijn tijd: o.a. Guy de Maupassant, Georges Sand, Alexandre Dumas, Maeterlinck, Émile Zola, de Russische schrijvers Vladimir Sollogoub en Michail Saltykov, maar ook kunstschilders en componisten, onder wie Frédéric Chopin, Camille Saint-Saëns en Gabriel Fauré.

Nu is het huis een museum, waar de herinneringen aan Toergenjev met zorg gekoesterd worden.
Het ligt aan de Rue Ivan Tourguéniev, nr.16 in Bougival. U kunt het in de weekends bezoeken. Groepen zijn altijd welkom na afspraak. Voor meer informatie: Musée Ivan Tourguéniev.

Laatst gewijzigd: 24-05-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart