Breda
Storytrail - Stadswandeling met verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande zondagwandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Breda, zie de website van Storytrail.

De Mark en de stad Breda
Ontstaan en bloei van Breda zijn onverbrekelijk verbonden met de rivier de Mark. Water is levensvoorwaarde nummer een. Waar water in ruime mate voorhanden is en tevens hoge grond om veilig te wonen, kan de mens zich duurzaam vestigen. De rivier is de dynamische, verbindende factor tussen de stad en zijn voor- en achterland, tussen de stad en de zee. De Mark en de stad Breda, brengt een ode aan de rivier en vertelt het verhaal van een stad, die eigenlijk ‘breed water’ heet en ingebed ligt in landelijk gebied. Op vijftien poëziekaarten wordt de lezer door verschillende Brabantse dichters een beeld geschetst van de rivier en zijn historie. Tien van deze gedichten zijn ook vereeuwigd in steen.
De kunstkaarten met foto’s, poëzie en teksten verschenen in 2011, gebundeld in een cassette, onder de naam De Mark en de stad Breda, poosplaatsen langs het water. De foto’s werden gemaakt door Jan Willem Storm van Leeuwen.
Meer informatie over dit project is te vinden in de website van Pien Storm van Leeuwen, dichteres en beeldend kunstenaar en initiatiefneemster van dit project, dat zich al heeft uitgebreid over meerdere plekken in het Brabantse land.
De pagina sluit af met een downloadbaar kaartje, waarop alle bezongen plekken langs de rivier en in de stad Breda zijn terug te vinden.
In de rubriek publicaties meer informatie over de verkrijgbaarheid van de cassette.
Foto boven: Poëziebank aan de singel aan de rand van het Chassépark met dichtregels van Y. Né.

Wandelen met Kluun
"Ginneken is een van de sfeervolste wijken van Breda. In het voormalige dorp zitten veel leuke winkels, cafés en restaurants. Tijdens deze wandeling zie je de cafés die Kluun bezocht, loop je door een kasteeltuin en maak je een boswandeling."
De titel van het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd verraadt al waar het over gaat. Van 52 schrijvers is een korte biografie opgenomen en daarop volgt een gedetailleerde beschrijving van een wandeling door het dorp, stad of streek van zijn jeugd. Afgesloten wordt met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)
Breda wordt vertegenwoordigd door Kluun.

Voor stripliefhebbers
Sinds 2010 wordt in Breda jaarlijks tijdens een weekend in oktober een stripfestival georganiseerd door de stichting Strips in Beeld. Het evenement is al vele jaren één van de grootste stripbeurzen in Europa.
Sinds 2014 wordt de Stripcultuurbeurs uitgereikt, ingesteld door de gemeente Breda in samenwerking met de Stichting Strips in Beeld.
Naast het festival in het Chassé Theater, worden er op verschillende andere locaties ook evenementen georganiseerd. Men kan er kunstenaars ontmoeten en er zijn originele tekeningen te koop.
Voor meer informatie zie de website van het Stripfestival Breda.

En nog meer...
Mocht u meer tijd hebben, en willen weten wat er verder nog speelt in Breda op cultureel terrein in brede zin van het woord, raadpleegt u dan Brabant Cultureel. Deze digitale krant wordt samengesteld door een onafhankelijke redactie, die op kritische en weerspiegelende wijze het totale kunst- en cultuurveld in Noord-Brabant in beeld probeert te brengen. Alle kunst- en cultuurdisciplines zijn vertegenwoordigd.

Laatst gewijzigd: 09-03-2018

Naar de overzichtspagina