Bremen
Men kan bij de boekhandel een boekje kopen, bv. Bremen: Literarische Spaziergänge (Insel Taschenbuch), een goede Duitstalige gids van de hand van Johann-Günther König, of gewoon maar aan de wandel gaan in deze oude Hanzestad, vooral ook bekend van het sprookje De Bremer Stadsmuzikanten.
De figuren uit dit sprookje van de gebroeders Grimm, werden in de loop der jaren het beeldmerk van Bremen. Het verhaal vertelt over een ezel, een hond, een kat en een haan die, oud en afgeschreven, muzikant willen worden en samen naar Bremen vertrekken – maar daar nooit aankomen!
Nu duiken overal in de stad de vier dieren op, maar het bronzen beeld van kunstenaar Gerhard Marcks uit 1951 dat naast het raadhuis staat, is het enige echte standbeeld dat aan de stadsmuzikanten gewijd is.
De bronzen poten van de ezel glanzen als goud, doordat in Bremen het verhaal gaat dat je wens in vervulling gaat als je de beide voorbenen van de ezel met je handen vasthoudt.
Dat gedaan hebbend, kun je ook nog op zoek gaan naar de put 'BremerLoch' op de Marktplatz. Als je hier een muntje in gooit, hoor je willekeurig het geluid van de ezel, hond, kat of haan. Een veel gebruikte put om te bepalen wie het volgende rondje moet betalen!
Tenslotte: Bremen en Bremerhaven zijn onderdeel van de Duitse Sprookjesroute. Wie weet smaakte het bezoek aan deze twee steden naar meer….

Das Literaturhaus
Een andere manier om Bremen te leren kennen, is gewoon vanuit de luie stoel een bezoek brengen aan het Literaturhaus (zie foto). Deze organisatie bestaat alleen op Internet. Schrijvers, uitgevers, bibliotheken en boekhandels en lezers bouwden daar sinds 2005 een heus literatuurforum, waar van alles te vinden is over het literaire leven in Bremen en Bremerhaven.
Wie liever wat concreter zijn dag doorbrengt, kan natuurlijk een bezoek brengen aan de fysieke Stadtbibliothek Bremen of de Staats- und Universitätsbibliothek.

Literaire manifestaties in Bremerhaven
Bremerhaven ligt ongeveer 50 km ten noorden van Bremen. Samen vormen zij de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. Ieder jaar rond 6 mei vinden in Bremerhaven de Jeanette Schocken Literaturtage plaats, ter herdenking van de boekverbranding die op 6 mei 1933 plaatsvond op het marktplein van Bremerhaven.

Sinds 1983 worden, ook in Bremerhaven, de Literarische Wochen georganiseerd door de uitgever van het literaire tijdschrift Die horen, samen met de Volkshochschule en het Kulturamt Bremerhaven. Op het programma staan lezingen, films, voorleessies, discussies, concerten en tentoonstellingen. In 2014 zijn de Literarische Wochen van 26 februari tot 7 maart. Het thema is ‘Familiebanden’. De activiteiten vinden plaats op verschillende locaties, waaronder ook het Friedrich Schiller Haus, de zetel van de Volkshogeschool. Voor het programma, zie de website.

(De Horen of Horae waren de dochters van Zeus en Themis. Ze stonden voor de seizoenen. Het is dan ook een kwartaaltijdschrift.)

Laatst gewijzigd: 24-02-2014

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart