Bristol
Bristol is een oude havenstad in Zuid Engeland, waar het nodige gebeurt (en gebeurd is) op literair gebied. Het valt dan ook niet te verbazen dat u een wandeling kunt maken - The Bristol Literary Trail - die bedoeld is om u een beeld te geven van Bristols literair erfgoed. Met name de vroeg-19e eeuwse romantische dichters die hier gewoond hebben krijgen de nodige aandacht, o.a. Samuel Taylor Coleridge, Robert Southey en William Wordsworth.
De wandeling start bij de Nicolaaskerk in de St. Nicholas Street. Hij is niet lang, zo’n 2,5 km, maar als u alle interessante plekken ook daadwerkelijk bezoekt, neemt hij een aantal uren in beslag. Voor wie daar prijs op stelt: de weg terug naar het centrum kan worden afgelegd met een veerboot. Let daarbij wel op de timetable, want in de winter vaart hij minder vaak. Hier is een uitgebreide beschrijving te vinden van deze wandeling.
Foto rechts: The Llandoger Trow zou model hebben gestaan voor the Admiral Benbow in Treasure Island.

Festivals
Voor de poëzieliefhebber zijn er jaarlijks twee (!) poëzie festivals (in het voorjaar en in september). Zie The Poetry Can, maar meer bijzonder is misschien het Bristol Women’s Literature Festival, dat jaarlijks plaatsvindt, gedurende een weekend in maart. De beste vrouwelijke schrijvers, wetenschappers en debaters komen dan bijeen voor uitdagende lezingen, gesprekken, activiteiten en discussies.
Voor meer informatie: Bristol Women’s Literature Festival.

Poppentheater
Om het jaar kunt u in Bristol ook genieten van het Bristol Festival of Puppetry. De stad ritselt dan van poppentheatervoorstellingen (in 2015 van 27 augustus - 6 september), met inspirerende verhalen voor jong en oud, te land en te water! Voor meer informatie: Puppetplace.

Literaire rondreis
In Bristol start ook een literaire rondreis door Zuid West Engeland. In dit gebied hebben veel schrijvers gewoond en gewerkt. Denk aan Bath, waar Jane Austen 6 jaar woonde en dat het decor was voor twee van haar boeken. Of aan Torquay, de geboorteplaats van Agatha Christie.
Veel plekken die tijdens deze reis aan de orde komen worden ook elders in het Literatuurplein beschreven: zie Fowey, Torquai, Lyme Regis, Dorchester en Bournemouth.
Voor meer informatie over de literaire rondreis, zie de website van Celtic Tours.

Voor liefhebbers van Harry Potter
Een klein uurtje rijden van Bristol naar het Noorden brengt u naar Gloucester. In de kathedraal van deze mooie stad zijn gedeelten opgenomen van sommige Harry Potter films.

Laatst gewijzigd: 30-03-2015

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart