Brouwershaven
Jacob Catswandelingen
Niemand leest nog de werken van Jacob Cats, maar iedereen kent wel het Catshuis. Hij liet dit landhuis bouwen op de prachtige buitenplaats Sorghvliet in Den Haag. Nu is het de officiƫle ambtswoning van de Minister President.
Jacob Cats werd in 1577 geboren in het stadje Brouwershaven als zoon van een biersteker, die later opklom tot burgemeester. Zijn geboortehuis stond op de hoek Kerkslop/Noordstraat. Het is niet duidelijk of het huis dat er nu staat nog steeds hetzelfde is (zie foto onderaan).
Cats was een jurist, dichter en politicus. Hij bracht het tot raadspensionaris van de Staten van Holland en Friesland (een functie enigszins vergelijkbaar met die van de huidige Minister President). Het meest bekend is hij als schrijver van nogal gezapige levenswijsheden, bv. "Al draeght den aep een gouden ringh, soo is het doch een leelick dingh", of "Als de wijn gaet in den man, leyt de wijsheyt in de kan."

In Brouwershaven heeft "Vadertje Cats" weinig sporen achtergelaten. Op 11-jarige leeftijd vertrok hij naar Zierikzee om te studeren en keerde nooit meer terug. Wel staat er op de Markt een standbeeld van deze beroemde burger. Over de geschiedenis daarvan kunt in de website van Zeeuwse Ankers meer te weten komen.

Voor de wandelaar heeft Brouwershaven twee wandelingen in petto: Rondje Jacob Cats, of Jacob Cats in Brouwershaven.

Laatst gewijzigd: 11-3-2018

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Wereldkaart