Brussel
Brussel was al in de 18e eeuw een belangrijke drukkersstad en trok na de Belgische revolutie allerlei bannelingen aan. Intellectuelen en schrijvers vonden er een tijdelijk onderkomen. Sommigen bepaalden de evolutie van het 'anders denken', bv. Multatuli, Victor Hugo, Erasmus. Ze doken onder als banneling - of leidden een riant leven - en schreven soms een werk van wereldformaat. Er zijn legio mogelijkheden om de stad te doorkruisen, op zoek naar 'ontmoetingen' met deze schrijvers. U kunt dat doen met een boek in de hand, of onder leiding van een gids.

En dan heeft Brussel nog iets bijzonders: het stripverhaal. Nergens ter wereld zult u zoveel aandacht vinden voor dit speciale genre. De grote schare liefhebbers kan hier zijn/haar hart ophalen. Speciale stripwandelingen, stripmusea, stripboekwinkels, stripfestivals en zelfs eens per kwartaal een uitgebreide stripboekenmarkt. De nodige informatie kunt u hieronder vinden. We hebben de suggesties als volgt ingedeeld:

* Individueel wandelen
* Wandelen onder leiding van een gids
* Musea, bibliotheken en boekhandels
* Festivals en evenementen

INDIVIDUEEL WANDELEN (met een boek of routebeschrijving)

Wandelen met Kristien Hemmerechts
Kristien Hemmerechts is in Brussel geboren. Zij neemt u mee op een wandeling van het Koninklijke Paleis uit 1826 naar brasserie Canterbury aan het Flageyplein, dwars door de Afrikaanse buurt via de Elsenesteenweg. U komt ook langs enkele fraaie musea.
De wandeling is te vinden in het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd. Dit boek bevat van 52 schrijvers een korte biografie en een beschrijving van een wandeling door het dorp, de stad of streek van hun jeugd, afgesloten met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)

Jan Siebelink geeft op zijn website een handgetekend kaartje waarmee de wandelaar een kijkje kan nemen in Brussel waar zijn roman Margaretha zich voor een deel afspeelt. Het kaartje is voorzien van aanklikbare foto's en toelichtende teksten. Zie: Margaretha in Brussel.

Met Marc Sleen en Nero door Brussel
Nero heeft een bijzondere band met Brussel. Al is hij een geboren Gentenaar, zoals hij zegt in Baraka, toch spelen veel verhalen zich in en rond de Belgische hoofdstad af. In het begin van het album De zwarte toren zegt Nero: 'Wat een prachtige hoofdstad hebben we toch.' En in De linkadoors zegt zijn zoon Adhemar: 'Brussel is de beste stad op aarde'.
De verwijzingen zijn soms zeer subtiel. Zo kun je hier en daar aan tweetalige straatnaambordjes zien dat we ergens in Brussel zijn, al is het niet duidelijk waar. Regelmatig wordt er vermeld dat Nero en/of zijn vrienden naar 'Brussel' of naar 'de hoofdstad' vertrekken. Vaak zien we echter ook duidelijk herkenbare Brusselse straten, parken en gebouwen opduiken in de albums. De Brusselse bussen en trams, in hun typische gele kleur van toen, duiken eveneens in veel Neroverhalen op.
Download gratis de rijk geïllustreerde routebeschrijving , compleet met plattegrond en verwijzingen naar Marc Sleen en (albums van) Nero.

WANDELEN ONDER LEIDING VAN EEN GIDS

Themawandelingen
Culturama is een organisatie die de vele aspecten van de Belgische hoofdstad onder de aandacht brengt, d.m.v. lezingen, busrondritten, wandelingen door wijken, door musea, al dan niet op thema. Natuurlijk is er ook aandacht voor schrijvers, denkers en dichters. Wandelingen worden begeleid door een gids. U kunt kiezen voor een meer algemene literaire wandeling of een van de volgende gespecialiseerde:
1. Schrijvers en dichters van Passa Porta tot Yourcenar; 2. Buitenlandse en Franstalige schrijvers; 3. In de voetsporen van Victor Hugo; 4. Nederlandstalige schrijvers; 5. Karel Van de Woestijne; 6. Multatuli 7. Vrouwelijke schrijfsters. Dit alles onder leiding van een gids. De wandelingen zijn beschreven in de rubriek Stadswandelingen: 1.17 Brussel literair bekeken. Voor contactinformatie: Culturama.

Een andere organisatie die literaire themawandelingen aanbiedt is De Klare Lijn. Deze wandelingen vinden plaats elke eerste zaterdag van de maand. Wie zin heeft om mee op ontdekking te gaan, hoeft dus niet noodzakelijk met een hele groep te komen, maar kan ook individueel inschrijven. Inschrijven is altijd handig: de gidsen worden pas ingezet als er voldoende deelnemers zijn, en als de groep te groot dreigt te worden, wordt er gesplitst. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd aan de deelnemers.
Sommige wandelingen vinden plaats in het centrum van de stad, andere in de voorsteden (Schaarbeek, Sint Joost, Elsene, Molenbeek). Voor een overzicht kunt u terecht in de website van De Klare Lijn.
Foto: gedicht van Abdellatif Laâbi op een stoep in Schaarbeek

Wandelen met een culinair tintje
Polymnia is een organisatie die gespecialiseerd is in wandelingen op een andere wijze, vaak met een culinair kantje. Eén daarvan is een zoektocht naar schrijvers die zich lieten inspireren door de boeiende stad Brussel. Onder leiding van een gids wandelt u met een groep van 5 tot 25 personen langs plaatsen waar schrijvers woonden, werkten, verbleven en samen kwamen, zowel vroeger in het fin de siècle als op de dag van vandaag. Voor meer informatie: Polymnia.

Stripwandelingen
België is vanouds een groot en wereldberoemd leverancier van stripverhalen en ook in Brussel kunt u er niet omheen. Maak vooral een stripwandeling langs de met bekende stripfiguren versierde gevels, een wandeling die u ook laat kennismaken met het architecturale en stedelijke erfgoed van deze stad. De stripgevels, - muren en -standbeelden bewonderen, betekent ook het centrum van de stad en zijn inwoners leren kennen.
Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij het Belgisch Stripcentrum, dat uiteraard betrokken was bij de ontwikkeling van deze wandeling.
Bij dit Stripcentrum kunt u ook een speciale Kuifjewandeling boeken.

Ook het al eerder genoemde Polymnia verzorgt een speciale stripwandeling.

MUSEA , BOEKHANDELS en BIBLIOTHEKEN
Buiten al dit gewandel door de stad, zijn er voldoende musea, boekwinkels en bibliotheken die u met een bezoek kunt vereren:

Koninlijke Bibliotheek
In de Koninklijke Bibliotheek zijn veel tentoonstellingen, ook is hier het Museum van de Boekdrukkunst. Zie Koninklijke Bibliotheek.

Andere bibliotheken in Brussel organiseren uiteraard ook de nodige tentoonstellingen, lezingen en debatten. In hun respectievelijke websites maken zij daar melding van. Zie hier een overzicht van de Brusselse bibliotheken.

Museum Camille Lemonnier - Huis der schrijvers
Dit museum is gevestigd in de werkvertrekken van de grote Franstalige Belgische schrijver Camille Lemonnier ( in Nederland nauwelijks bekend!). Zie: Museum Camille Lemonnier en voor wat meer achtergrondinformatie dit krantenbericht.

MOOF - Museum Of Original Figurines
In dit museum kan men de stripwereld echt beleven, d.w.z. in drie dimensies. Er zijn kamers die speciaal opgedragen zijn aan mangas, aan de smurfen (Les Schtroumpfs), aan Amerikaanse comics en aan de Vlaamse strip. Het MOOF is te vinden in de Rue du marché-aux-Herbes 116, B – 1000 Bruxelles. Zie ook de website van MOOF.

Het Huis van het Stripverhaal
Hier worden de grote meesters van het Belgische stripverhaal (Marcinelle) geëerd met permanente en tijdelijke tentoonstellingen rond gekende striphelden. U vindt er Guust Flater en Robbedoes, Lucky Luke, de Smurfen en tal van anderen. Eén ding hebben ze gemeen: ze komen allemaal uit de pen van de grootste striptekenaars van België. Het museum is te vinden aan de Keizerinlaan 1, 1000 - Brussel. Voor meer informatie zie: Huis van het Stripverhaal .

Stripmuseum
Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kunt u in het Stripmuseum (= Belgisch Stripcentrum, foto links) kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Voor meer informatie zie: Stripmuseum.

Tenslotte
Wie nog meer wil proeven van het stripgebeuren, neemt een kijkje in de website van het toeristenbureau.
Daar vindt u ook informatie over de vele stripfestivals en speciale stripboekwinkels.
Of kijk in de franstalige website eBru voor een overzicht van muurschilderingen, straatnamen en musea. (NB Kijk bij het hoofdstuk La Bande Dessinée à Bruxelles (BD).

FESTIVALS EN EVENEMENTEN

Natuurlijk worden rond het zo geliefde stripgenre de nodige festivals en evenementen georganiseerd. Zie bijvoorbeeld de al eerder genoemde website van het toeristenbureau toeristenbureau.
Hieronder noemen we er een paar.

Stripverhalenmarkt
Elke eerste zondag van maart, juni, september en december, van 13u tot 17u, is er in de Sint-Gorikshallen een gratis stripboekenmarkt. De stands staan tijdens de zomer buiten onder de luifels van de hallen. Tijdens de wintermaanden verhuist de stripmarkt naar binnen (november tot april). Stripliefhebbers vinden er o.a.: nieuwe en tweedehands strips, verzamelobjecten, collectiestukken, signeersessies.

Passa Porta Festival
Het tweejaarlijkse Passa Porta Festival is niet meer weg te denken in Brussel: een internationaal literatuurfestival georganiseerd voor een Brussels, Belgisch én internationaal publiek. Het festival trekt resoluut de meertalige kaart en profileert zich als een waar grootstedelijk evenement, als een groot moment van uitwisseling, dialoog en ontdekking. In nauwe samenwerking met talrijke Belgische en internationale partners wordt vier dagen lang een gevarieerd programma aangeboden dat literatuur met Brussel laat rijmen. Organisator is het Internationaal Literatuurhuis Brussel, een actieve organisatie die buiten het festival ook tal van andere literaire activiteiten organiseert. Voor informatie: Passa Porta.

Open boek Festival
In de laatste week van augustus vindt het zgn. Open Boek Festival plaats, dat altijd volledig gewijd is aan boeken die direct met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te maken hebben.
Meer informatie: Brussels Creative Forum.

Ook het Brusselse Kultuurkaffee organiseert regelmatig literaire lezingen en bijeenkomsten.

Laatst gewijzigd: 11-8-2017

Naar de overzichtspagina