Charleville-Mézières
In Charleville-Mézières, de dubbelstad gelegen aan de Maas in de Franse Ardennen, werd in 1854 de grote Franse dichter Arthur Rimbaud geboren. Hij had een grondige hekel aan zijn geboorteplaats, en zodra hij 16 jaar oud was nam hij de benen. De rest van zijn leven leidde hij een rusteloos, zwervend bestaan tot hij in 1891 overleed in Marseille.

Charleville bleek echter grootmoedig en wijdde een museum aan zijn beroemde zoon: het Musée Arthur Rimbaud (foto rechts). Het is gevestigd in een grondig gerenoveerde monumentale watermolen, gelegen aan de Maas op de Quai Arthur Rimbaud. Men vindt er foto's, brieven, manuscripten, spullen en natuurlijk met enige regelmatig een tentoonstelling.

Tegenover het museum, op nummer 7, is het geboortehuis van Rimbaud te bezichtigen (foto links). Als dependance van het Musée Arthur Rimbaud geeft het onder de naam La maison d'ailleurs een beeld van de vele reizen die de dichter gedurende zijn leven heeft gemaakt.

Iets verderop, aan Place de l'Agriculture vindt men de Bibliothèque Municipale, het gebouw waarin ooit de oude school van Rimbaud gevestigd was. Wie zin heeft in meer kan bij de VVV een Nederlandstalige folder vinden met de beschrijving van een Rimbaudwandeling door de stad, tot aan het kerkhof waar hij begraven ligt. Elders in het Literatuurplein treft u een persoonlijk impressie van deze wandeling.

Meer informatie over Rimbaud, de aan hem gewijde musea, en de wandeling door de stad kan men vinden in de website van Charleville-Mézières.

Rimbaud-Verlaine route
Er is ook een autotocht uitgezet in de wijde omgeving van Charleville: de bewegwijzerde 150 km lange Rimbaud-Verlaine Trail (Rimbaud had gedurende enige tijd een stormachtige verhouding met de dichter Paul Verlaine). Deze poëtische pelgrimstocht loopt van het geboortehuis van Rimbaud in Charleville tot Rethel waar Verlaine les gaf aan de middenschool, langs de wasplaats van het dorp Roche, waar Rimbauds moeder vandaan kwam en waar Rimbaud Een seizoen in de hel geschreven zou hebben, tot aan Coulomnes, waar Verlaine gewoond heeft.
De route wordt hier beschreven, met veel Engelstalige informatie.

In de route wordt ook verwezen naar verschillende wandelingen, waaronder een wandeling rond Roche. Zie een overzichtskaartje van het gebied. Meer informatie over deze wandeling en over Rimbauds relatie met het geboortedorp van zijn moeder (beide Franstalig).

Marionettenfestival
Charleville-Mézières is behalve als geboorteplaats van Rimbaud ook beroemd in de wereld van het poppentheater vanwege de internationaal vermaarde school voor marionetspelers: het Institut International de la Marionnette (foto links). Ook wordt hier in september elke twee jaar het grootste festival rond poppentheater ter wereld gehouden. Tien dagen lang zijn er vele optredens van gezelschappen uit alle continenten op tientallen plaatsen in de stad. Het is dus niet voor niets dat Charleville-Mézières ook wel de marionettenhoofdstad genoemd wordt.
De officiële benaming van het festival is “Festival Mondial des Theatres de Marionettes”. Zowel voor volwassenen als kinderen biedt het festival veel plezier. Er is geen noodzaak om Frans te spreken of te verstaan want de presentaties zijn vooral visueel. Ook uit Nederland treden verschillende groepen op.

Voor meer informatie, zie de website van het festival.

Laatst gewijzigd: 24-05-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen