Châtenay-Malabry
Net buiten de bebouwde banlieues van Parijs, in Châtenay-Malabry ligt in een prachtig park het Maison de Chateaubriand. In dit huis heeft François-René de Chateaubriand (1768-1848) zo’n 10 jaar gewoond.
Deze beroemde Franse schrijver startte zijn loopbaan als militair, maar dat duurde niet lang en uiteindelijk werd hij schrijver, politicus en diplomaat. Zijn leven speelde zich af in een cruciale periode in de Franse geschiedenis, met de revolutie van 1789, Napoleon en de Restauratie.
Mede als gevolg daarvan was hij een pur sang wereldburger, verbleef jarenlang in Engeland en Duitsland, zwierf een jaar door de VS, was ambassadeur in Zweden, Berlijn en Londen. Daarnaast schreef hij pamfletten en romans, waarvan de inhoud hem soms noopte weer een tijdje in ballingschap te gaan.

Chateaubriand wordt gezien als de grondlegger van de Franse Romantiek. Veel van zijn boeken zijn in Frankrijk nog steeds verkrijgbaar. Nederland steekt daar met een paar titels wat bleekjes bij af: Memoires van over het graf is zijn postuum verschenen autobiografie, en De melancholie van het graf, is een kleine bloemlezing uit een groter werk waarin hij een lans breekt voor het Christendom, nadat hij hier jarenlang sceptisch tegenover stond.

In een wat rustiger periode van zijn leven betrok hij het huis in de bescheiden gemeente Châtenay-Malabry. Hij renoveerde het en liet ook een indrukwekkend arboretum aanleggen, dat nog steeds bestaat.
Nu is het huis een museum, gemeubileerd in de stijl van de vroege 19e eeuw, met een fraaie bibliotheek waar iedereen terecht kan. Ook worden in het huis regelmatig bijeenkomsten en tentoonstellingen georganiseerd en lezingen gehouden.

Wie een bezoek wil wagen aan het huis van de beroemde schrijver: het ligt 15 km ten zuiden van Parijs, met het openbaar vervoer is het binnen het uur te bereiken vanuit het centrum van de stad.
Voor meer informatie: Maison de Chateaubriand (Franstalig).

Laatst gewijzigd: 24-05-2017

Naar de overzichtspagina