Collodi
Niet ver van Lucca ligt het plaatsje Collodi. De Italiaanse schrijver Carlo Lorenzini (1826- 1890) koos de naam van dit dorp als zijn schrijverspseudoniem, omdat daar zijn moeder geboren was. Carlo Collodi is vooral beroemd geworden als schrijver van Pinokkio (1883), dat later vooral als kinderboek zijn weg heeft gevonden over de hele wereld. Met name de lange neus van het houten ventje (gevolg van het vertellen van leugens) is tot een iconisch beeld uitgegroeid.

Parco di Pinocchio
Vlakbij Collodi kan men tegenwoordig het Parco di Pinocchio bezoeken, waar het verhaal tot leven komt dankzij beeldhouwkunst en spel. Verwacht er geen spectaculaire, pretparkachtige taferelen. Het park doet veel meer een beroep op de fantasie van zowel kinderen als volwassenen. In een prachtig groene omgeving staan o.a. bronzen en stenen beelden van alle hoofdpersonen uit het boek: de fee, de krekel, de kat, de vos en – als uitsmijter – de walvis die Pinokkio aan het eind van het verhaal opslokt.
Een bezoek aan het park is natuurlijk het leukst als u het verhaal van tevoren hebt voorgelezen! In de website van het park kan men een Engelstalige versie downloaden.

Voor een eerste indruk van het park en meer informatie over openingstijden, zie de website Parco di Pinocchio (Italiaans).

Laatst gewijzigd: 12-02-2015

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Personen
Boeken
Wereldkaart