Delft
Schrijvers over Delft: acht literaire routes
Lustprieel, sacherijnig oord, levende kijkdoos of verschrikkelijk enge stad: schrijvers hebben zo hun eigen benamingen voor Delft. Margriet van Bebber en Theo van der Heijden bundelden deze citaten, afkomstig van bekende schrijvers als Geert Mak, Anna Enquist, Kees van Kooten en Jeroen Brouwers over Delftse mensen, plaatsen, gebouwen en gebeurtenissen. Het resultaat: Schrijvers over Delft: acht literaire routes, een uitgave bestaande uit een cassette met acht routeboekjes: zeven wandelroutes en één fietsroute met acht verschillende thema’s, waaronder stadsgeschiedenis, architectuur & stedenbouw, bekende en onbekende bewoners van Delft, over de Oranjes en het beroemde schilderstrio Vermeer, De Hooch en Fabritius.
Onder de ruim 160 geciteerde schrijvers zijn veel bekende namen als Arjen Duinker, Hella Haasse, Kees van Kooten, Gerrit Komrij, Anna Enquist en Geert Mak.

Agnetapark, een bijzondere plek
Jan van der Mast is een Delftse schrijver / toneelschrijver, die momenteel (2017)werkt aan een biografie over Jacques van Marken, de ‘verlichte’ ondernemer die eind 19e eeuw het ideaal koesterde om het lot van arbeiders te verbeteren. De domineeszoon studeerde af als Technoloog – de eerste in Nederland – en stichtte een industrieel imperium: Gist, Olie (Calvé) en Lijmfabriek. Hij creëerde in 1882 een ‘sociaal paradijs’ voor zijn arbeiders – het Agnetapark – en ging met zijn echtgenote Agneta tussen hen in wonen.
Jan van der Mast organiseert regelmatig een (literaire) stadswandeling Agnetapark (Delft). Lengte: 2 uur, maar kan naar wens worden aangepast. Ook een presentatie met authentiek beeldmateriaal behoort tot de mogelijkheden. Het Agnetapark is de eerste fabriekskolonie & het eerste tuindorp van Nederland en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor meer informatie: Jan van der Mast.

Schrijvers over Delft: acht literaire routes is nog steeds verkrijgbaar bij de Delftse boekhandels Huyser en De Omslag. Verder bij Museum Het Prinsenhof, het Vermeercentrum en DOK Bibliotheek, of via de website van de samensteller Het Schrijfbedrijf. De cassette met de acht boekjes kost € 24,95.

Delft, ken uw stad: Kwasi Kwame
Deze thema-wandeling van Gilde Delft is gebaseerd op het boek De zwarte met het witte hart van Arthur Japin. U wordt geleid langs panden en plekken die een relatie hebben met dit verhaal. Voor meer informatie: Gilde Delft.

Laatst gewijzigd: 23-01-2017

Naar de overzichtspagina