Den Bosch ('s-Hertogenbosch)
Storytrail - Stadswandeling met verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande zondagwandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Den Bosch, zie de website van Storytrail.

Verder is door het NoordBrabants Genootschap in 1999 een gidsje uitgegeven: Literaire wandelroute 's-Hertogenbosch. "Een ideale gids voor eenieder die geïnteresseerd is in literatuur in het algemeen en de letterkundige geschiedenis van 's-Hertogenbosch in het bijzonder." Alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.

Meeneempoëzie
De gedichten op de Bossche gevels zijn met uw smartphone in de hand wat makkelijker te vinden. Ze noemen het daar 'meeneempoëzie'. Het zijn er inmiddels 21, keurig aangegeven op een kaartje in de website Groeten uit Den Bosch. Ook in de website Den Bosch Cultuurstad kunt u de gedichten vinden, samen met foto's van de beschreven gevels.

Poosplaatsen langs de Dommel
Sinds 2004 werkt dichteres / beeldend kunstenaar Pien Storm van Leeuwen aan een uitgebreid project, waarin zij probeert het Brabantse landschap te verbinden met de manier waarop mensen zich tot dit landschap verhouden. Zij zoekt de plekken – Poosplaatsen - uit die speciale aandacht verdienen, benadert vervolgens dichters met het verzoek zich door deze plek te laten inspireren tot een gedicht. De gedichten laat zij beitelen in arduinen zitelementen of granieten zwerfkeien, ontworpen of geselecteerd door haarzelf.
Elke serie poosplaatsen wordt vergezeld door een fraai geïllustreerde publicatie, in de vorm van een boekje of een cassette met prentbriefkaarten.

In 2011 werd Poosplaatsen langs de Dommel ten doop gehouden. Vanuit de stad Den Bosch, immers gelegen aan de samenvloeiing van de Dommel en de Aa, loopt men er zo naartoe.
Voor meer informatie en een overzichtskaartje kan men terecht in de website van Pien Storm van Leeuwen.
Ook op het culturele webmagazine van Brabant Cubra wordt vaak aandacht aan dit project besteed.

Zoete lieve Gerritje
Wie kent het gedichtje niet? Ook bekend onder de naam ‘Dat gaat naar Den Bosch toe’. Vele discussies zijn er al geweest over wie Zoete Lieve Gerritje is in dit gedichtje. Misschien is het wel gewoon een vrolijke Meierijse boerin onderweg naar de markt. Sinds 1958 staat het beeld van Zoete Lieve Gerritje, vervaardigd door de beeldhouwer Peter Leonardus (Leo) Geurtjens, op de hoek Lepelstraat en de Korenbrugstraat in de Uilenburg.

Laatst gewijzigd: 28-9-2017

Naar de overzichtspagina